Bespovratna pomoć preduzetnicima u iznosu od 2,5 miliona evra

Program EU PRO je otvorio javni poziv za podnošenje predloga projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

Foto: EU PRO

Prijave su otvorene do 10. novembra 2019. godine, a vrše se dostavljanjem svih neophodnih dokumenata i aplikacionog formulara elektronskim putem na rsoc.prijava@unops.org.

Na javni poziv se mogu prijaviti preduzetnici, mikro i mala preduzeća koji su registrovani za proizvodnu delatnost u jednoj od 99 lokalnih samouprava uključenih u realizaciju programa EU PRO i koji su osnovani u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018.

Pojedinačni iznos bespovratnih sredstava može biti od 10.000 evra do 30.000 evra. Brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu aplicirati i za iznose do 70.000 evra. Aplikant treba da obezbedi sopstveno učešće u investiciji od minimalno 20 odsto, odnosno 30 odsto, ako aplicira za bespovratna sredstva veća od 30.000 evra. Takođe, aplikanti treba da predlože i određene društveno odgovorne aktivnosti koje će sprovoditi ukoliko im bespovratna sredstva budu odobrena.

Izbor korisnika će se vršiti na osnovu evaluacije projektnog predloga i prateće dokumentacije prema kriterijumima objavljenim u Javnom pozivu. EU PRO tim će obaviti i verifikacione posete aplikantima odabranim kroz tehničku evaluaciju.

Ukupan budžet ovog poziva za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima je 2,5 miliona evra. Ova inicijativa samo je jedna od aktivnosti koju finansira Evropska unija kroz razvojni program EU PRO u cilju podsticaja razvoja privatnog sektora i povećanja tržišnog potencijala kako bi se stvorili uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

O Programu

Razvojni program EU PRO, koji Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra, doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu ovog trogodišnjeg programa koji je počeo u januaru 2018. sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Program se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa EU PROGRES-a i Evropskog PROGRES-a.

Više informacija možete pronaći OVDE.

Izvor: EU PRO

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti