Beskamatni krediti za kotlove i peći na pelet i brikete za građane Crne Gore

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo ekonomije Crne Gore planira da tokom ove godine realizuje nastavak programa ENERGY WOOD III, u okviru kojeg obezbeđuje beskamatne kredite za ugradnju sistema za grejanje (peći i kotlova) na moderne oblike biomase (pelet i briket).

Pokretanje treće faze programa očekuje se u drugoj polovini ove godine, nakon što tenderske procedure za izbor kvalifikovanih distributera/instalatera i banaka – partnera na programu budu sprovedene.

U okviru prve dve faze realizacije ovog programa ugrađeno je ukupno 775 sistema za grejanje na moderne oblike biomase u crnogorskim domaćinstvima, od čega 243 tokom prve i 532 tokom druge faze. Vođeno upravo ovim rezultatima, zadovoljstvom korisnika, kao i velikim interesovanjem građana, Ministarstvo ekonomije je otpočelo sa pripremama za realizaciju treće faze programa.

Podsećamo, prva faza programa Energy Wood realizovana je uz podršku luksemburške agencije za razvojnu saradnju i finalizovana je 2015. godine, pa je Ministarstvo ekonomije, zbog velikog interesovanja građana, i uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, krajem iste godine krenulo sa drugom fazom ovog programa koja je trajala do septembra 2016. godine.

Programi Energy Wood I i II obezbeđivali su mogućnost podizanja kredita za ugradnju sistema za grejanje na moderne oblike biomase u iznosu do 3.500 evra sa periodom otplate do 5 godina i kamatnom stopom 0%.

Cilj pomenutog programa je postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grejanje na moderne oblike biomase, kao i obezbjeđivanje učešća finansijskih institucija uz smanjeni rizik, pri ulasku u novi segment na tržištu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti