Beograd uskoro dobija nove nadležnosti iz oblasti zaštite životne sredine

Usvajanje nacrta novog Zakona o glavnom gradu je velika pobeda Beograda a na tome se radilo duže od godinu dana zajedno sa mnogim ministarstvima.

Foto: EP

„Najvažnija posledica novog Zakona biće decentralizacija Beograda, odnosno da će građani svoje poslove moći da završe tamo gde žive i mnogo više učestvovati u donošenju odluka o tome kako će se grad razvijati, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući na televiziji Pink.

Prema njegovim rečima, najvažnija izmena u novom Zakonu je činjenica da će gradske opštine izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadratnih metara, umesto 800 koliko je do sada bio slučaj, ali će takođe vršiti i legalizaciju do 400 kvadratnih metara, a do sada uopšte nisu mogle da obavljaju taj posao.

„Prigradske opštine će izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadratnih metara i imaće legalizaciju od 3.000 kvadrata, što će omogućiti da se brže razvijaju.

Na taj način ćemo opštinama vratiti između 160 i 180 hiljada predmeta, od 260.000 koliko se trenutno nalazi u gradu.

Na taj način ćemo ubrzati proces legalizacije jer će građani u opštinama gde žive rešavati svoje probleme. Prigradske opštine će dobiti mogućnost donošenja urbanističkih planova, uz saglasnost grada kada je slučaj van plana generalne regulacije, ali će moći i da osnivaju javna preduzeća, dodao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da će Grad Beograd takođe dobiti veće nadležnosti od mnogih ministarstava, poput poljoprivredne inspekcije, mogućnosti da samostalno vodi predškolske ustanove , ali i nove nadležnosti iz oblasti zaštite životne sredine.

Posledica toga će biti mogućnost da od 1. januara sledeće godine zabranimo upotrebu plastičnih kesa na teritoriji grada, kao i da rešimo problem divljih građevinskih deponija.

Činjenica da će sada određene nadležnosti biti prebačene sa grada na opštine ne znači da će opštine postati mesto gde će građani morati da dolaze sa lokacija udaljenih 20 ili 30 kilometara, već će opštine imati zadatak dodatne decentralizacije, odnosno osnivanje uslužnih centara svugde gde žive građani.

Kaluđerica je dobar primer za to jer stanovnici tog dela grada mogu da završe sve poslove koje imaju u okviru opštine Grocka, upravo tamo gde žive.

U Kaluđerici se može obaviti većina poslova vezanih za grad, ali i neki iz republičkih nadležnosti, poput katastra, MUP-a, Fond PIO.

Očekujemo da se Zakon nađe pred poslanicima republičke Skupštine tokom maja, nakon čega nas do kraja juna očekuje usvajanje novog Statuta grada.

Primena novog uređenja grada trebalo bi da počne tokom leta, što je najznačajnija stvar koja se tiče daljeg razvoja Beograda, zaključio je Vesić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti