BEOGRAD SPREMAN ZA EVENTUALNE POPLAVE: Stroga kontrola manjih vodotokova u naredna dva meseca

Foto-ilustracija: Pixabay

Kontrola vodotokova drugog reda u beogradskim naseljima biće pojačana u naredna dva meseca, kako moguće padavine ne bi uslovile poplave i izlivanje rečica i potoka, najavio zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na Studiju B.

– Grad Beograd je zadužen za vodotokove drugog reda. To su potoci i rečice koji nisu mnogo primetni, ali kada se sneg otapa ili kada su velike padavine oni nabujaju, brzi su i nose sve pred sobom. Poplave 2014. godine su nastale od vodotokova prvog i drugog reda, ali najviše od rečica i potoka koji nisu mogli da prime veliku količinu vode i izlili su se. Institut „Jaroslav Černi” je uradio ozbiljnu studiju posle poplava i radimo na tome da saniramo sve što je moguće sanirati, kao i da predupredimo neke događaje. Veoma je važna svest kod građana da mali vodotokovi, koji prolaze kroz razna naselja u Beogradu, moraju biti čisti, ne smemo ih zatrpavati i bacati smeće u njih. Naša komunalna preduzeća čiste ta mesta, ali je problem što se ona ponovo zaprljaju i nikada se ne može utvrditi ko je to uradio i napravio štetu. Mi pratimo vodotokove Save i Dunava, možemo da predvidimo njihov vodostaj, ali kod malih tokova to nije moguće – istakao je Mladenović i pozvao građane da „Beokom servisu” prijave zapuštena i zaprljana mesta kako bi ona bila što pre očišćena.

Govoreći o protekloj zimi, Mladenović je naveo da je ceo sistem koji je bio angažovan „položio ispit” i zahvalio zaposlenima u komunalnim preduzećima na čišćenja grada, naročito u vreme najnižih temperatura.

– Gradski štab za vanredne situacije i ceo sistem pokazali su spremnost. Nije bilo većih problema. Naravno da imamo i neke pouke iz protekle zime i nadam se da ćemo se još bolje pripremiti za narednu – naglasio je Mladenović.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti