Austrija zainteresovana za izgradnju mini hidroelektrana u Srbiji

Foto: srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je sa ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem o različim vidovima saradnje dveju zemalja, posebno imajući u vidu značajan hidroenergetski potencijal Srbije.

Antić je tom prilikom istakao da su ukupni ekonomski odnosi između dve države na najvišem nivou, i označio Austriju kao jednog od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije. On je podsetio na niz bilateralnih susreta zvaničnika dveju zemalja na kojima je konstatovano da postoji prostor za proširenje ekonomske saradnje Srbije i Austrije. Energetski sektor, kako je rekao, igra značajnu ulogu u privrednoj saradnji dveju država, imajući u vidu veliki broj projekata koji je u postupku realizacije, a u koje spadaju i revitalizacije energetskih objekata. Prema njegovim rečima, primer dobre prakse je revitalizacija HE Zvornik, koju sprovodi austrijski partner – preduzeće „Voith hydro“.

Luteroti je naglasio značaj austrijskih investicija u Srbiji, imajući u vidu visinu dosadašnjih ulaganja, uz osvrt na činjenicu da tamošnje kompanije raspolažu bogatim iskustvom i visokim nivoom ekspertize kada se govori o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, kao i zaštiti životne sredine. Spremni smo za dalje jačanje saradnje, posebno u izgradnji mini hidroelektrana, imajući u vidu značajan hidroenergetski potencijal Srbije, poručio je ambasador. Takođe, kako je naveo, postoji izraženi interes austrijskih kompanija za primenu najviših tehnologija u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti