Antić: Proizvodnja struje i uglja u Srbiji ove godine porasla

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić prisustvovao je juče obeležavanju rudarske slave Sveti Prokopije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Baroševcu.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Antić je tom prilikom uputio čestitke rudarima povodom ovog praznika, i poželeo im da ih taj svetac čuva na poslu svih 365 dana u godini.

Ministar je istakao da je proizvodnja uglja od velikog značaja za Srbiju, pri čemu je izrazio zahvalnost svim rudarima na velikom zalaganju, koje našoj zemlji daje ekonomsku stabilnost.

On je rekao da je proizvodnja struje i uglja u Srbiji ove godine porasla u odnosu na prošlu, i izneo podatak da je proizvodnja uglja na kopovima u Kolubari i Drmnu u drugom kvartalu ove godine veća za 4,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Ministar je ukazao na veliki doprinos rudara i svih zaposlenih u EPS-u ovakvom rezultatu, uz ocenu da je to uticalo na povećanje industrijske proizvodnje i ukupan rast ekonomije i BDP-a.

Antić je podsetio na to da je pre nekoliko godina rudarstvo u našem ukupnom BDP-u učestvovalo sa jedan do 1,5 odsto, a danas sa dva odsto, ocenivši da ono postaje sve značajnija industrijska grana koja Srbiji može omogućiti intenzivan i stabilan dugogodišnji rast i razvoj.

Ministar je najavio realizaciju novih rudarskih projekata, među kojima su otvaranje dva velika rudnika svetske klase Čukaru Peki i Jadar.

On je poručio da će država uložiti maksimum napora da se efikasnost, uslovi rada i bezbednost u oblasti rudarstva unapređuju kako bi se ovaj težak posao učinio lakšim.

Obeležavanju slave prisustvovali su i direktor EPS-a Milorad Grčić, predstavnici rukovodstva i sindikata tog javnog preduzeća, čelnici Opštine Lazarevac i drugi gosti.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti