ALEKSANDAR ANTIĆ: Unapređujemo sistem energetske efikasnosti u Srbiji u saradnji s međunarodnim partnerima (FOTO)

Foto: mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i zamenik direktora GIZ za Srbiju, Hajnc Diter Harbers, potpisali su sporazum o doniranju softvera kojim se unapređuje sistem energetske efikasnosti.

Fond je, uz pomoć eksperata iz oblasti energetske efikasnosti, razvio softver „Platforma za praćenje i proveru sprovođenja Akcionog plana za energetsku efikasnost“, za merenje, nadzor i bolju kontrolu koja će doprineti racionalizaciji i objedinjavanju mera uštede energije.

Sredstva za izradu softvera obezbedilo je Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Nemačke u saradnji sa Ministarstvom rudarastva i energetike Republike Srbije.

Ministar Antić ovom prilikom izjavio je da su mehanizmi kontrole i praćenja mera energetske efikasnosti od izuzetnog značaja, naročito za Srbiju koja je, gotovo po svim indikatorima za merenje energetske efikasnosti, na začelju evropskih zemalja.

Naša dužnost je da se ponašamo odgovorno u pogledu trošenja energije i jedan od prioriteta u radu Ministarstva je podizanje svesti kod građana Srbije o neophodnosti racionalne upotrebe energije. Zahvalni smo Saveznoj Republici Nemačkoj, koja je jedan od lidera u energetskoj efikasnosti i proizvodnji iz obnovljivih izvora energije , na ovakvim projektima kojima brže usvajamo najbolje prakse i mehanizme kako bismo racionalizovali potrošnju energije u Srbiji.

Potpisivanju je prisustvovao državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski, pomoćnik ministra prof. dr Miloš Banjac, kao i predstavnici nemačke ambasade i GIZ-a u Srbiji.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti