Aktivnosti Republike Srpske u oblasti ekologije i energetike za 2016. godinu

srebrenka golic novosti rs

Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je da će 2016. godina biti veoma značajna kada je reč o energetici i ekologiji.

Kako je istakla, 2016. godine se očekuje izdavanje upotrebne dozvole za termoelektranu „Stanari“, kao i upotrebne dozvole za južno krilo Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci čiji je tehnički pregled u toku. Dodala je da je potrebno izvršiti obaveze u realizaciji Reformske agende čiji se značajan deo odnosi na zaštitu životne sredine, a istakla je i da je već postignut dogovor sa Federalnim Ministarstvom ekologije i turizma da 15. februara 2016. godine bude izvršen prvi krug harmonizacije propisa u oblasti upravljanja otpadom.

Gospođa Golić je izjavila i da se očekuje saradnja sa Republikom Srbijom kada je reč o projektima koji se odnose na infrastrukturu i zaštitu životne sredine, a u planu je i razvoj velikog broja projekata sa CDM i NAMA karakteristikama. Dodala je da će aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena biti usaglašene sa globalnim klimatskim sporazumom koji je usvojen krajem prošle godine u Parizu, a koji podrazumeva veće iskorišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti