Aktivisti za zaštitu životne sredine protestovali su u Veneciji na crvenom tepihu

Foto: Unsplash (Henrique Ferreira)

Filmski festival u Veneciji ove godine ostaće upamćen po nagradi Zlatni lav uručenoj filmu „Džoker“, ali i po protestima za zaštitu životne sredine. Stotine aktivista organizovalo je protest na crvenom tepihu protiv brodova za krstarenje, štetnih za životnu okolinu.

Venecijanski filmski festival trajao je od 28. avgusta do 7. septembra. Za to vreme, učesnici petodnevnog Klimatskog kampa zauzeli su crveni tepih nakon svetskih zvezda. Među aktivistima bilo je najviše Italijana, ali i ljudi iz čitave Evrope.

Članica venecijanskog Komiteta protiv kruzera i jedna od aktivistkinja Kjara Burati istakla je da  problem klimatskih promena smatraju trenutno navažnijim globalnim pitanjem.

Demonstranti obučeni u bela zaštitna odela smestili su se na crveni tepih i poručivali „Ne kruzerima!“ i „Naša kuća gori!“, držeći transparente sa natpisima „Veliki kruzeri uništavaju Veneciju“, „Klimatska pravda“i „Nemamo drugu planetu“. Pozivali su i filmske zvezde da im se pridruže i podrže borbu protiv klimatskih promena.

Foto: Unsplash (Liubov Ilchuk)

Ušli su masovno bez većeg otpora obezbeđenja. Ipak, dobrovoljno su napustili crveni tepih kako ne bi došlo do sukoba sa policijom.

Protest se održao uoči ceremonije zatvaranja, na kojoj je nastupao i Mik Džeger, koji ih je javno podržao.

Venecija se nalazi na UNESKO listi svetske kulturne baštine. Već dugo brojne grupe traže da se brodovima kojima se krstari zabrani pristup laguni. Italijanska vlada najavila je da će uskoro biti zabranjen prilaz velikim brodovima za krstarenje u istorijski deo grada.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti