Izložba prirodnjačke fotografije „Fotograf u carstvu prirode“

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je 12.decembra 2018.godine otvorena izložba prirodnjačke fotografije pod nazivom: „Fotograf u carstvu prirode“, autora Milana Živkovića. Izložba je organizovana u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu.

Prisutne goste je pozdravila Marina Tomić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i istakla da sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu Zavod ima veoma uspešnu i dobru saradnju.

Navela je da je fotografija odlično sredstvo za promociju zaštite prirode i da joj je veoma drago da će tako renomirani fotograf kao što je Živković izložiti svoje radove u Pokrajinskom zavodu. Prisutnima se obratio i dr. Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i naveo da je Prirodnjački muzej jedna od najstarijih srpskih nacionalnih ustanova osnovana još 1895. godine.

Istakao je da su stručnjaci obe institucije na istom zadatku da štite i promovišu prirodna bogatstva Srbije. Naveo je da je gospodin Živković svoju izuzetno vrednu zbirku fotografija prirode Srbije, nastalu tokom poslednjih trideset godina, poklonio Prirodnjačkom muzeju i da će deo tih fotografija biti izložen i u Novom Sadu.

Pre samog otvaranja izložbe autor Milan Živković je pred prepunim amfiteatrom Zavoda održao predavanje na temu: „Prezentacija procesa Digigraphie® i osnovi makrofotografije“.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

U okviru svog izlaganja je naveo da prirodnjačke fotografije imaju ozbilјnu naučnu vrednost, jer su na njima zabeležene informacije o lokacijama i vremenu snimanja kao i da su dokumentovani brojni podaci o prirodi Srbije.

Zbog svojih estetskih vrednosti i kompozicije, zamućena je linija između dokumenta i umetnosti, i one dodatno svedoče o harmoniji koju nalazimo u prirodi. Suptilni detalјi zabeleženi makro-objektivima, neobični uglovi, ili dramatični i bolni prizori uništavanja pokreću emocije i svest o lepoti i krhkosti prirode čiji smo deo.

Milan Živković je renomirani profesionalni fotograf koji je svoju karijeru započeo u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, dugogodišnji je urednik jedinstvenog časopisa Refoto i dobitnik više od 200 priznanja za fotografski rad. Na izložbi je izložio pre svega makrofotografije prirode urađene prema principima Epson Digigraphie.

To je proces koji postavlјa nove standarde u arhiviranju, sa pratećim potrebnim sertifikatom koji svedoči da su fotografije izrađene uz poštovanje rigoroznih muzeoloških arhivnih standarda.

Izložba će biti otvorena do kraja januara 2019.godine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti