Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da poljoprivredni inspektori od 21. oktobra sprovode akcijsku kontrolu spaljivanja organskih ostataka nakon žetve na poljoprivrednim površinama.
Tokom dosadašnjih obilazaka terena, inspektori su utvrdili da je na oko 70 lokacija, u okviru 12 jedinica lokalne samouprave i 19 katastarskih opština, došlo do spaljivanja strnjike ili opožarenja poljoprivrednog zemljišta. Pored neposrednog nadzora, inspekcija prikuplja i prostorne i svojinske podatke o parcelama, njihovim vlasnicima i korisnicima.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić podsetio je da je spaljivanje strnjike strogo zabranjeno i da takva praksa nanosi ogromnu štetu zemljištu, biljkama, životinjama i ljudskom zdravlju.
– Ponovo apelujem na poljoprivrednike da ne pribegavaju spaljivanju žetvenih ostataka. To nije način da se zemlja ‘očisti’, već da se uništi. Ministarstvo će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, uključujući i inicijative za stavljanje u pasivan status gazdinstava koja se ogluše o zakon – poručio je ministar.
Pročitajte još:
- Uručena prva IPARD III rešenja za nabavku novih traktora
- Odobrena sredstva iz IPARD III programa za 70 srpskih proizvođača hrane
- Otvoren poziv za podsticaje u organskoj proizvodnji i završena obrada povraćaja akcize na gorivo
Poljoprivredna inspekcija će kontrolu nastaviti i u narednim danima. Ministarstvo podseća da su prema Zakonu o zaštiti od požara propisane novčane kazne za fizička i pravna lica koja spaljuju strnjiku, dok se, u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, gazdinstva koja prekrše zabranu mogu staviti u pasivan status i time izgubiti pravo na subvencije.
Ministarstvo poziva građane da sve slučajeve spaljivanja prijave najbližoj vatrogasnoj jedinici ili poljoprivrednoj inspekciji, kako bi se brzo reagovalo i sprečile veće posledice po životnu sredinu.
Sve spaljene parcele biće evidentirane, a protiv odgovornih lica pokrenuti prekršajni postupci, navodi se u saopštenju Ministarstva.





