Upcycled food – kako ostaci hrane postaju nutritivni resurs

Deo hrane koji nikada ne završi na tanjiru ima mnogo veći uticaj nego što se na prvi pogled čini. Svaki zalogaj koji bacimo doprinosi stvaranju metana – gasa koji ima oko 28 puta veći potencijal zadržavanja toplote u atmosferi od ugljen-dioksida. Posledično, bacanje hrane značajno utiče na globalno zagrevanje. Preciznije, oko osam odsto emisija gasova staklene bašte koje nastaju usled ljudskog delovanja potiče upravo od gubitka i bacanja hrane, navodi organizacija Project Drawdown.

Upcycled food
Foto-ilustracija: Unsplash (Stefan Vladimirov)

Ideja o ponovnom korišćenju ostataka hrane nije nova. Ljudi vekovima prave kompost i prirodna đubriva, vraćajući hranljive materije zemlji. Međutim, koncept upcycled food je novijeg datuma i donosi drugačiji pristup. Umesto da se ostaci hrane koriste za obnavljanje tla kroz unošenje hranljivih vrednosti, oni se ovde recikliraju u nove, nutritivne proizvode namenjene ljudskoj ishrani. Pored toga, reciklirani sastojci mogu se koristiti i u stočnoj hrani, hrani za kućne ljubimce, kozmetici, proizvodima za kućnu negu i još mnogo toga.

To je koncept koji spaja inovaciju, tehnologiju i ekologiju. Sastojci koji se koriste uključuju:

  • kore od voća i povrća
  • pulpu i ostatke od proizvodnje soka
  • koštice i semenke
  • stari hleb
  • kvasac i ostatke žitarica
  • ljuske orašastih plodova i druge nusproizvode iz prehrambene industrije

Upcycled Food Association

Upcycled Food Association (UFA) predstavlja udruženje koje promoviše upcikling kao jedno od najvažnijih rešenja za ublažavanje klimatske krize. Njihova uloga je koordinacija stotina kompanija širom sveta kako bi se sprečilo bacanje hrane, ali i osnaživanje potrošača da svojom kupovinom daju doprinos.

Hrana dobijena ovakvim pristupom može kod dela javnosti izazvati nepoverenje, zbog načina na koji se proizvodi. Zbog toga UFA radi i na edukaciji i osnaživanju miliona potrošača širom sveta da kupuju ovakve proizvode. Kao garancija kvaliteta, udruženje izdaje sertifikate Upcycled Certified – jedini globalno priznat sertifikat treće strane za upcycled hranu.

  • Sertifikat potvrđuje da proizvod koristi ostatke hrane koji bi inače bili bačeni, a da su nutritivno vredni i sigurni za ljudsku ishranu.
  • Takođe, osigurava da lanac snabdevanja i proizvodni proces zadovoljavaju definisane standarde upcycled hrane.
  • Oznaka na proizvodu omogućava potrošačima da prepoznaju proizvode koji stvarno doprinose smanjenju bacanja hrane.

Cilj je da ovako sertifikovani proizvodi postanu ono što će privlačiti potrošače – proizvodi koji osim što donose vrednost njima, doprinose i očuvanju prirode.

Dok milijarde tona hrane završe kao otpad, milioni ljudi i dalje gladuju, a klimatske promene prete da ovu nepravdu učine još težom. Upcycled food je način da se istovremeno smanje emisije gasova staklene bašte i doprinese obezbeđivanju hrane za one kojima je najpotrebnija.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti