Klimatske promene i niske otkupne cene uništavaju tržište meda

Promena klime, niža otkupna cena meda, veliki broj falsifikata na tržištu. Sve su to problemi s kojima se pčelari bore. Neki uspevaju da se održe, ali mnogi odustaju od proizvodnje. Pa je i na Sajmu meda u Beogradu, svake godine sve manje izlagača.

Falsifikovani med je nekada bio retkost. Sada dominira na tržištu. Za potrošače je poražavajući podatak da je tek u svakoj trećoj tegli pravi med. I to su podaci na svetskom nivou. Koji je med pravi, a koji veštački, ni stručnjaci ne mogu lako da procene, već samo uz laboratorijske analize.

„Nećete verovati da su ovi koji rade falsifikate kao čarobnjaci, prevare profesore koji se više od 30 godina bave pčelarstvom i medom kao što sam ja. Ja sam jednom prilikom u inostranstvu imao prilike da me čovek pita koji je to med, ja sam rekao koji je, a on kaže, profesore, to je čist falsifikat”, rekao je predsednik Srpskog društva za testiranje kvaliteta meda prof. dr Slađan Rašić.

Pročitajte još:

Pčelari se žale na nisku otkupnu cenu

Pre pet godina za kilogram meda otkupna cena je bila sedam evra, sada tri. I tu su opet u prednosti proizvođači falsifikata.

„Koriste se razne melase ili bombon sirupi i šta ja znam šta sve koriste, neke proizvode koji u nabavci koštaju 50 do 100 dinara, a ovamo izađu na tržište sa 400 do 500 dinara i onda mi nikada ne možemo da budemo konkurentni”, objasnio je Zoran Krstić, pčelar iz Vlasotinca.

Pčelari kažu da tegla prirodnog meda ne sme da košta manje od hiljadu dinara. U protivnom, proizvodnja se ne isplati.

„Poznajemo mnogo pčelara, posebno moj otac koji je dosta pčelara opčelario, ali nažalost veliki broj njih je posle nekoliko godina odustao jer je teško naći svoju računicu u svemu tome”, rekao je Đorđe Radovanović, pčelar sa Sokolskih planina.

Tekst u celosti pročitajte ovde.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti