Ponovna upotreba jednokratne ambalaže iz kafića – kako je to moguće?

Jednokratna ambalaža, koja je sve zastupljenija u svakodnevnoj upotrebi, doprinosi povećanju otpada i zagađuje životnu sredinu. Kako bi smanjili ovu vrstu zagađenja, Danska je razvila sistem ponovne upotrebe čaša i ovim efikasnim sistemom postala uzor za ostatak Evrope.

Lokalna samouprava u Arhusu, drugom po velični gradu u ovoj zemlji, sprovodi jedinstveni sistem povrata višekratne ambalaže za piće za poneti, u saradnji sa nevladinom organizacijom Plastic Change.

Sistem koji su uveli nazvan je Rotake Reusable, a zamišljen je kao trogodišnji pilot projekat. Omogućava korisnicima da dobiju kafu, pivo ili druge napitke u ponovo upotrebljivim čašama u kafićima u centru grada.

Korisnici plaćaju pet kruna (67 eurocenti) za ambalažu, koju dobijaju nazad kada je vrate u jednoj od 27 automata za povrat ambalaže raspoređenih po gradu. Odatle se čaše preuzimaju i peru u centralnoj perionici, nakon čega se ponovo distribuiraju u kafiće.

Ovaj sistem je prvi takve vrste u svetu i u proteklih osam meseci je uštedio gradu više od 500.000 jednokratnih čaša, smanjujući emisiju CO2.

Pročitajte još:

Plastic Change se nedavno priključio evropskom projektu ReuSe Vanguard (RSVP), koji doprinosi uvođenju sistema ponovne upotrebe kao glavnog rešenja za pitanje nagomilavanja ambalažnog otpada u Evropi. Cilj je stvoriti zajednički model kako bi ponovo upotrebljiva ambalaža postala stvarnost u još više gradova.

„To je neophodno, jer svaki Evropljanin godišnje generiše 190 kg otpada samo od ambalaže. U poslednjim godinama količina otpada je kontinuirano rasla, a potrebna su efikasna rešenja kako bi zemlje članice EU ispunile svoje obaveze u vezi sa uredbom o ambalaži (PPWR) da smanje količine za najmanje 15 odsto do 2040. godine“, saopštili su iz Plastic Change.

Iz ove organizacije poručuju da takav način ima više prednosti u odnosu na trenutnu kulturu „upotrijebi i baci“.

„Malo gradova se usudilo da napravi taj korak jer je to nepoznato područje. Kako bi sistem na nivou grada izgledao? Kako će ga korisnici prihvatiti? Koliko to košta? Zahvaljujući Arhusu, sada imamo odgovore. Grad služi kao dobar primer, a kao partner u projektu možemo pomeriti Evropu i svet ka klimatski prihvatljivijoj upotrebi ambalaže“, rekla je Louise Lerche-Gredal, izvršna direktorka Plastic Change.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti