Rimski višenamenski eko-kompleks: Energija iz otpada, reciklaža, biljke

Foto-ilustracija: Unsplash (andrei-mike)

U gradu Rimu, jednoj od najprivlačnijih destinacija za turiste celog sveta, odlučeno je da će se graditi projekat koji će redefinisati gradski pristup u odlaganju smeća i proizvodnji energije. Dok se Rim bori sa izazovima upravljanja otpadom kao i mnogi drugi gradovi sa neprestanim prilivom turista, novo postrojenje za pretvaranje otpada u energiju, koje treba početi sa radom leta 2027., obećava spoj modernosti i brige o životnoj sredini.

Smešten na lokaciji od 10.000 hektara u Santa Palombi, naselju na obodu Rima, ovaj objekat dizajniran da upravlja otpadom, biće neprimetno integrisan u pejzaž i okolinu, kako se videlo prilikom prezentovanja istog. Kompanije su dobile zadatak da izgrade fabriku koja ima strukturu od prefabrikovanog čelika i aluminijumsku oblogu dobijenu iz lanaca reciklaže

Mesto je pažljivo izabrano, prostrano i dobro za transportne rute, a takođe je planirano da ceo objekat bude dostupan javnosti. 

Pročitajte još:

Postrojenje će godišnje preraditi 600 hiljada tona nesortiranog otpada i proizvesti 65 megavata električne energije. Pored toga, biće u stanju da reciklira oko 15 hiljada tona metala godišnje, uključujući čelik, aluminijum i bakar. Ova inicijativa ne samo da pomaže u smanjenju korišćenja deponija, već i smanjuje ukupni karbonski otisak grada, kako se navodi u italijanskim medijima.

Ukupna investicija za ovaj projekat iznosi oko milijardu evra, a opština Rim će imati finansijsku korist od prodaje izvađenih materijala.

Pošto se Rim suočava sa stalnim izazovima upravljanja otpadom i uticajem teškog turizma, ovo postrojenje za pretvaranje otpada u energiju predstavlja značajan korak napred u posvećenosti grada održivosti i inovacijama. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti