U Vladimircima nova kotlarnica na ekološki prihvatljiviji energent

U Domu zdravlja u opštini Vladimirci u rad je puštena nova kotlarnica koja je prešla sa starih kotlova na ugalj, na ekološki prihvatljiviji energent.

Prema rečima Irene Vujović, ministarke zaštite životne sredine za ovu grejnu sezonu u Vladimircima zamenjene su dve kotlarnice – u Domu zdravlja i u zgradi opštinske uprave, koje će umesto čvrstog goriva koristiti pelet i drvnu sečku.

Kako je istakla, stari kotlovi na ugalj uticali su na lošiji kvalitet vazduha, pravili buku i proizvodili pepeo koji je leteo po gradu i smetao građanima.

,,Nedaleko odavde je i zgrada opštinske uprave, gde je takođe zamenjena kotlarnica, a na koju su već priključeni i nova zgrada uprave, biblioteka i turistička organizacija. Važno je što opština Vladimirci misli o tome kako da njihova opština postane zelenija i priprema projekte. Sada kada smo pustili u rad nove kotlarnice, ostaju nam još zgrade srednje i osnovne škole’’, rekla je ministarka.

Pročitajte još:

Govoreći o projektima zamene kotlova širom Srbije, ministarka je navela da je Ministarstvo zaštite životne sredine u prethodne četiri godine uložilo oko 1,2 milijarde dinara za realizaciju takvih projekata. U ovom periodu kotlovi su zamenjeni u preko 160 javnih ustanova.

U ovoj godini, kako je podsetila, raspisana su dva javna poziva za gradove i opštine da kandiduju projekte za zamenu kotlova. U toku je pregledanje pristiglih prijava po drugom javnom pozivu u 2024. godini, za je opredeljeno još oko 245 miliona dinara.

Ministarka je pozvala građane da se preko lokalnih samouprava prijavljuju i na konkurse za zamenu ložišta u domaćinstvima, zato što su i oni deo paketa mera za bolji kvalitet vazduha.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti