Novi punjači za unapređenje e-mobilnosti

Tokom letnje sezone, broj električnih automobila na putevima Srbije kontinuirano raste s obzirom na njihovu sve veću popularnost u Evropi. Iako infrastruktura predstavlja jednu od glavnih prepreka za brži razvoj e-mobilnosti, Srbija postepeno unapređuje mrežu punjača za električna vozila. Svaki novi punjač postavljen na pažljivo odabranoj lokaciji poboljšava mogućnost za punjenje, čineći putovanja električnim vozilima sve lakšim i pristupačnijim.

Kompanija Charge&GO je jedan od vodećih aktera u ovoj transformaciji, značajno doprinosi proširenju mreže punjača, kako u urbanim sredinama, tako i na ključnim saobraćajnicama. Njihov najnoviji projekat uključuje postavljanje nekih od najmoćnijih punjača u njihovom asortimanu. Novina je i to da će neki delovi Srbije, zahvaljujući ovom poduhvatu kompanije, dobiti svoje prve punjače.

Foto: Charge&GO

Za početak, kada je reč o urbanim sredinama, na OMV benzinskoj stanici na Adi Ciganliji, Charge&GO je instalirao brzi DC punjač snage 50 kW, opremljen sa tri različita tipa priključka: CCS, CHAdeMO i Tip2. CCS je evropski standard za brzo punjenje električnih vozila koji koristi jednosmernu struju (DC), dok je CHAdeMO japanski standard priključka za DC brzo punjenje, koji iako je nešto ređi u Evropi, pronašao je svoje mesto na novoj lokaciji u Beogradu. Treći priključak – Tip2, najčešći priključak u Evropskoj uniji namenjnen za AC punjenje, često korišćen u situacijama kada je automobil parkiran nekoliko sati u tržnom centru, na radnom mestu ili npr. tokom izleta na Adi Ciganliji. Jedna od prednosti ovog punjača jeste to što omogućava korisnicima različitih modela električnih vozila da napune bateriju dok oni obavljaju čitav niz mogućih aktivnosti.

Sledeći novitet nalazi se na OMV benzinskoj stanici Obilaznica Surčin 2, gde vozači sada imaju pristup novom snažnijem DC punjaču snage 150 kW, opremljenom sa dva CCS priključka. Ovakvi punjači najčešće su postavljeni duž autoputeva gde je potrebno da punjenje traje što kraće, mada se ovakvi modeli mogu naći i u gradovima.

U FOKUSU:

Najjači punjač u mreži

Za one koji traže maksimalnu brzinu punjenja, Charge&GO na OMV benzinskoj stanici Zemun uskoro će ponuditi uslugu brzog DC punjača snage čak 240 kW, sa dva CCS priključka. To će biti najjači punjač u mreži, dizajniran tako da omogući izuzetno brzo punjenje uz minimalne pauze, što će posebno značiti vozačima koji često putuju na duže relacije.

Osim šireg područja Beograda, na severoistoku Banata, u Kikindi, postavljen je spori punjač snage 22 kW, dok Novu Crnju čeka prvi DC punjač od 60 kW koji će uskoro biti pušteni u rad. Ovaj punjač predstavlja prvi korak ka unapređenju e-mobilnosti u ovom delu zemlje, omogućavajući ravnomerniji razvoj infrastrukture i podršku električnim vozilima na celoj teritoriji Srbije.

Uz to, kompanija je redizajnirala svoj sajt, čineći ga preglednijim i modernijim, stoga korisnici sada mogu lakše pronaći informacije o lokacijama punjača i dostupnim uslugama.

Priredila: Milica Vučković

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala  ENERGETSKA TRANZICIJA

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti