500 miliona evra godišnje za OIE

Foto: EPS

Sigurnost snabdevanja i povećanje udela obnovljivih izvora energije u našem energetskom portfoliju glavni su ciljevi projekata izgradnje solarnih i vetroelektrana. „Elektroprivreda Srbije“ planira da revitalizuje sve hidroelektrane i odlučni su u tome da naš energetski sektor do 2030. godine 45 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora. Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ za Magazin Energetskog portala govori o realizaciji najznačajnijih projekata vetro i solarnih elektrana, njihovom finansiranju, modernizaciji hidroelektrana, strateškom projektu HE „Bistrica“, kao i novim investicijama i projektima.

Koji su prioritetni projekti izgradnje vetro i solarnih elektrana? Dokle se stiglo u realizaciji projekata, koji su rokovi za izgradnju, kada se očekuje da postrojenja budu na mreži?

Sigurnost snabdevanja i povećanje udela OIE u našem energetskom portfoliju glavni su ciljevi projekata izgradnje solarnih i vetroelektrana. To radimo koristeći prostor kojim EPS raspolaže, poput pepelišta i odlagališta, za proizvodnju električne energije na održiv i ekološki prihvatljiv način. Realizacija ovih projekata, uz iskorišćenje preostalog hidro potencijala, doprineće dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora i povećanju učešća OIE u proizvodnom miksu EPS-a. Najznačajniji projekti u oblasti OIE su vetropark „Kostolac“ snage 66 megavata, čiji završetak se očekuje početkom 2025. godine. Do kraja ove godine bi trebalo da bude završena i solarna elektrana „Petka“, snage blizu 10 megavata.

U procesu projektovanja je više solarnih elektrana na zemljištu koje je u vlasništvu EPS-a ili imamo pravo korišćenja. Nakon inicijalnih analiza, nastavlja se priprema projektne dokumentacije za solarnu elektranu „Klenovnik“. Još nekoliko projekata je u različitim fazama projektovanja, odnosno inicijalnih analiza. U pitanju su solarne elektrane „Kolubara B“, „TENT A pepelište“, „TENT B kaseta 3“, „TENT B – pepelište“, „PK Tamnava Istok“, „PK Tamnava Zapad“, „Srednje Kostolačko ostrvo“.

Ove solarne elektrane gradiće se na lokacijama na kojima EPS već ima proizvodne pogone, odnosno elektrane i rudnike i delimično razvijenu infrastrukturu za buduće solarne elektrane i to je jedna od komparativnih prednosti u odnosu na druge investitore.

Kada su u pitanju solarne elektrane ne treba zaboraviti najveći projekat koji se trenutno razvija u Srbiji, u skladu sa javnim pozivom Vlade za izbor strateškog partnera koji treba da izgradi solarne elektrane snage 1 GW sa baterijskim skladištem snage minimalno 200 MW (400 MWh) i preda na upravljanje EPS-u.

Očekuje se da solarne elektrane „Kolubara A“ i „Morava“ budu na mreži 2028. godine, uz solarne elektrane koje će izgraditi strateški partner, koje su predviđene za 2028. godinu. Do 2030. godine očekuje se završetak izgradnje i puštanje u rad solarnih elektrana „Kolubara B“ i „Klenovnik“.

U FOKUSU:

Kako se finansiraju projekti vetro parka i solarne elektrane? Koji su iznosi predviđeni za ulaganja?

– Vrednost projekta vetroelektrane „Kostolac“ je 144 miliona evra. Evropska unija obezbeđuje 31 milion evra bespovratno, 32,2 miliona evra izdvaja EPS, dok je zajam KfW 80 miliona evra, a grant koji daje ta banka je 1,8 miliona evra. Za solarnu elektranu „Petka“ planirana vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara i finansira se sredstvima EPS-a.

Foto: EPS

U okviru 28. poziva za dobijanje tehničke pomoći iz programa EU Western Balkan Investment Framework (WBIF) i sedam poziva za sufinansiranje investicionih projekata putem WBIF, EPS-u je dodeljena bespovratna razvojna pomoć u ukupnom iznosu od 49,02 miliona evra za četiri projekta: revitalizaciju „Vlasinskih“ hidroelektrana 16,1 milion evra, izgradnju vetroparka „Kostolac“ 31,2 miliona evra i izradu investiciono tehničke dokumentacije za razvoj projekata solarnih elektrana „Morava“ i „Kolubara A“ po 860.000 evra.

Za solarne elektrane „Morava“ i „Kolubara A“ uslov za konkurisanje je bio da postoji zainteresovanost ili već potpisan kreditni aranžman sa nekom od banaka iz WBIF programa (EBRD, KfW, EIB, Svetska banka, AFD, CEB).

EPS u zaokretu ka obnovljivim izvorima radi na daljoj modernizaciji i izgradnji hidroelektrana. Koji najznačajniji projekti su u planu, u čemu je značaj revitalizacije tih projekata i kako se finansiraju?

– EPS planira da revitalizuje sve hidroelektrane koje do sada nisu revitalizovane. To su: „Bistrica“, „Đerdap 2“, „Potpeć“ i „Vlasinske“ HE. Revitalizacija HE „Potpeć“ predviđa i izgradnju novog, četvrtog agregata. Značaj revitalizacija postojećih hidroelektrana je veliki, jer se na taj način produžava radni vek ovih objekata koji su ključni za sigurnost elektroenergetskog sistema i tranziciju ka OIE. Revitalizacija hidroelektrana finansira se putem kredita koje obezbeđuju Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Intervju vodila: Mirjana Vujadinović Tomevski 

Intervju u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ENERGETSKA TRANZICIJA

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti