Energy Week – Ka održivoj budućnosti

Foto: CorD Arhiva

Energy Week Western Balkans 2024 predstavlja ključni događaj koji okuplja vodeće aktere u oblasti energetike, pružajući platformu za razmenu ideja, strategija i inovacija usmerenih ka održivoj budućnosti i zelenoj tranziciji u regionu. O važnosti ovog skupa za energetski sektor regiona za naš portal govori Petar Šainović, direktor Siemens Energy Beograd.

Bliži se Energy Week Western Balkans 2024, događaj koji okuplja sve ključne aktere u oblasti energetike u regionu. Šta za Vas znači učešće u ovako važnom događaju i kakav ishod očekujete?

– Čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da aktivno učestvujem u ovakvoj konferenciji i kao panelista govorim o aktuelnim dešavanjima u ovoj oblasti. S obzirom na to da energetski sektor svakako ima vodeću poziciju u borbi protiv klimatskih promena, ovakve konferencije igraju ključnu ulogu u razmeni znanja, iskustava i definisanju pravaca razvoja energetike u regionu. Upravo to očekujem od ove prestižne konferencije. 

Među učesnicima su vodeće svetske kompanije koje oblikuju zelenu tranziciju regiona, pa tako i Siemens Energy. Koju poruku će kompanija poslati ostalim učesnicima konferencije? 

– Zelena tranzicija nije izbor i jedino zajedničkim naporima možemo ostvariti zacrtane ciljeve. Siemens Energy je prisutan u 90 zemalja i zapošljava 98 hiljada ljudi, a procena je da se 1/6 svetske proizvodnje električne energije proizvodi koristeći našu tehnologiju. Ono što posebno želim da istaknem je naše prisustvo u regionu Zapadnog Balkana, a naročito u Srbiji. Od oko 200 zaposlenih u Srbiji, čak tri četvrtine su inženjeri. Naši eksperti trenutno realizuju kompleksne projekte u Zapadnoj i Severnoj Evropi, na Bliskom istoku i u Africi. Uporedivo je naše prisustvo i u Hrvatskoj. Navedeni kapaciteti predstavljaju ogromnu bazu znanja i ovim putem pozivam učesnike konferencije da zajedno kreiramo budućnost energetike regiona.

Siemens Energy je jedan od lidera kako u globalnoj energetskoj tranziciji, tako i u regionu. Recite nam nešto više o projektima kompanije na Zapadnom Balkanu i kako je to uticalo na unapređenje kvaliteta životne sredine i energetske stabilnosti?

– Naše poslovanje obuhvata proizvodnju i prenos električne energije, kao i industrijska rešenja, sa fokusom na dekarbonizaciju i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Iskoristio bih priliku da pomenem jedinstveni Centar kompetencija za industrijska rešenja koji je deo Siemens Energy u Srbiji i trenutno zapošljava više od 100 stručnjaka različitih inženjerskih disciplina i realizuje projekte širom sveta. Ovaj inženjerski centar posebno je fokusiran na elektrifikaciju industrije sa ciljem dekarbonizacije. Kapitalne projekte iz ove oblasti realizovali smo i u regionu. Pored toga, od projekata u regionu želim da istaknem da trenutno učestvujemo u izgradnji jednog vetroparka, najveće elektrane na biomasu u regionu, elektrane koja koristi otpadnu paru iz industrijskog procesa i jedinstvenog visoko efikasnog tri-generacijskog postrojenja. Svi navedeni projekti imaju za cilj unapređenje kvaliteta životne sredine. Iz oblasti prenosa električne energije trenutno učestvujemo na većem broju kapitalnih regionalnih projekata, upravo sa ciljem unapređenja energetske stabilnosti.  

Gde leži neiskorišćeni potencijal Zapadnog Balkana za proizvodnju zelene energije i kako implementacija inovativne tehnologije kompanije Siemens Energy može pomoći?

– Pre svega u ljudima. Iz ugla kompanije Siemens Energy, mogu da kažem da je stručno znanje glavna snaga koja nas pokreće. Upravo naš primer pokazuje da su stručnjaci sa ovog podneblja izuzetno traženi i uspešni kad je energetika u pitanju. To potvrđuje naš Centar kompetencija koji sam već pomenuo, kao i činjenica da smo za manje od pet godina povećali broj zaposlenih u Srbiji četiri puta. Takođe, postoje ambiciozni planovi za dalji razvoj lokalnog tima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti