Razorne poplave u BiH – Jablanica blokirana, kritično u Kiseljaku i opštini Vareš

Zbog obilnih padavina koje su pogodile delove Bosne i Hercegovine u noći između 3. i 4. oktobra, situacija je alarmantna u nekoliko regija, uključujući Jablanicu, Kreševo, Kiseljak i opštinu Vareš.

U Јablanici, u kojoj je najkritičnije, ima nastradalih i nestalih u vodenoj bujici, ali se tačan broj još uvek ne zna, istakla je Marija Buhač, premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona. Reke Neretvica i Seončica izlile su se iz svojih korita, poplavile veliki broj kuća i odnele neutvrđen broj vozila u Јablaničko jezero. Helikopter Oružanih snaga uskoro će pomoći u poplavama i spašavanju meštana, javlja RTRS.

Odroni i poplave izazvali su blokadu puteva i pruga, posebno u Jablanici, gde je stanovništvo potpuno izolovano. Prema poslednjim informacijama, stene su se sručile na put Jablanica-Mostar, a do odrona je došlo i na relaciji Konjic-Ostrožac. Reka Neretva se gotovo izlila iz korita, dodatno pogoršavajući situaciju na terenu, prenosi Klix.ba.

Kako javljaju iz Gorske službe spašavanja (GSS), mobilna telefonija u ovom području nije funkcionalna, dok fiksni telefoni još uvek rade. Voda je ušla u mnoge domove, a veliki broj stanovnika je ugrožen.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je ozbiljnost situacije i naglasio da je prioritet evakuacija ugroženog stanovništva. Spasilačke ekipe su na terenu od ranih jutarnjih časova, a prema dostupnim informacijama, evakuisan je određen broj građana, iako je situacija i dalje veoma kritična. Pored odrona, poplave su zahvatile šira područja Kreševa i Kiseljaka, gde se stanovništvo bori sa vodenom bujicom.

Ministarstvo odbrane BiH angažovano je na pružanju pomoći, dok Federalna uprava civilne zaštite radi na mobilizaciji spasilačkih timova. Iz Službe za civilnu zaštitu Kiseljak apelovali su na građane da ne kreću na put zbog izuzetno loših vremenskih uslova i poplava.

Pročitajte još:

Vanredno stanje u opštini Vareš

Opština Vareš proglasila je stanje prirodne nesreće zbog obilnih padavina i izlivanja reke Stavnje, prenosi RTRS.

Prema rečima direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite, Dževada Aličića, reka Stavnja se izlila i teče putem R444, dok su mnogi lokalni putevi u Varešu neprohodni zbog izlivanja potoka. U Vareš-Majdanu se obrušio potporni zid na jednu zgradu, usled čega stanari ne mogu izlaziti iz svojih domova. Takođe, u naselju Dabrovine klizište je odnelo jednu štalu i pomoćni objekat.

Ekipe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice su na terenu i pomažu u sanaciji štete. Iako kiša više ne pada u Varešu, što daje nadu za stabilizaciju, poplavni talas je naneo veliku štetu.

U selu Gunjani kod Tarčina bujica je odnela mostove i poplavila kuće, a pojedini stanovnici su ostali zarobljeni s druge strane reke. Prilaz selu je onemogućen zbog vode i nanosa drveća.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti