Velika Britanija napustila ugalj i zatvorila jednu epohu

Foto-ilustracija: Unsplash (Francisco Fernandes)

U Velikoj Britaniji, poslednja preostala elektrana na ugalj, Ratcliffe-on-Soar, zatvorena je ove nedelje. Izgrađena pre oko šest decenija i sposobna da napaja dva miliona domova, elektrana je odradila je svoju misiju. Njenim zatvaranjem završava se era u kojoj je Britanija u velikoj meri zavisila od uglja za svoje energetske potrebe. Nakon 142 godine proizvodnje energije iz uglja, Velika Britanija zvanično je napustila eru ovog energenta.

Devedesetih godina, ugalj je obezbeđivao čak 80 odsto britanske električne energije, dok je taj udeo do 2023. godine pao na svega jedan odsto. Vetar, solarna energija i bioenergija sada preuzimaju vodeću ulogu u britanskom energetskom miksu, uz podršku gasa i nuklearnih elektrana.

Zatvaranje Ratcliffe-on-Soar elektrane deo je britanskog cilja da do 2030. godine pređe na proizvodnju energije isključivo iz obnovljivih izvora.

Pročitajte još:

Velika Britanija je prva velika ekonomija koja je uspela da u potpunosti izbaci ugalj iz svoje energetske strategije, iako su pojedine evropske zemlje, poput Švedske i Belgije, taj korak napravile ranije.

Preostali radnici u elektrani ostaće angažovani još dve godine na postupku razgradnje postrojenja. Uporedo sa zatvaranjem ove elektrane, zatvorena je i poslednja britanska visoka peć u čeličani u Port Talbotu u Velsu, što je rezultiralo gubitkom skoro 2.000 radnih mesta. Ova peć, koja je koristila ugalj, biće zamenjena električnom verzijom koja će emitovati manje ugljen-dioksida i doprineti čistijoj proizvodnji čelika, prenose svetski mediji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti