CG – usvojen Program za podsticanje inovacija energetske efikasnosti u industriji za 2024

Vlada Crne Gore usvojila je Program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji za 2024. godinu. Ovaj Program predstavlja ključni instrument podrške u realizaciji aktivnosti nove Industrijske politike za period 2024-2028, kao i pratećeg Akcionog plana za 2024. godinu. Istovremeno, on je jedan od mehanizama za podršku industrijskom sektoru, u skladu sa konceptom i prioritetima Strategije pametne specijalizacije i Strategije razvoja energetike.

Program je rezultat međuresorne saradnje i predstavlja kontinuitet u koordinaciji sektorskih politika Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva prosvete, nauke i inovacija i Ministarstva energetike Crne Gore. Njegovu implementaciju sprovodiće Fond za inovacije Crne Gore u saradnji sa nadležnim ministarstvima u skladu sa Sporazumom o međuresornoj saradnji u implementaciji Programa.

Kako se navodi, Program predstavlja nastavak i proširenje aktivnosti realizovanih tokom sprovođenja Programa iz 2023. godine, kada je podržano sedam projekata preduzeća iz sektora prerađivačke industrije u iznosu od 1,28 miliona evra. Ovim projektima uvode se nove tehnologije, digitalni uređaji i pametna softverska rešenja, sistemi za monitoring potrošnje energije i omogućava novo zapošljavanje.

Ukupan budžet za sprovođenje Programa za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji za 2024. godinu iznosi 2,3 miliona evra. Kroz model bespovratne finansijske podrške koja se dodeljuje u iznosu od 50.000 evra do 200.000 evra po projektu, omogući će se finansiranje za nabavku proizvodne opreme, uvođenje pametnih/digitalnih rešenja, standarda za upravljanje energijom i zapošljavanje. Prihvatljive aktivnosti i troškovi, biće pokriveni do iznosa od 80 odsto ukupne vrednosti projekta.

Pročitajte još:

Sa obezbeđenjim bespovratnim sredstvima u maksimalnom iznosu do 200.000 evra, mikro, mala i srednja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije moći će da uz dodatno, minimalno ulaganje u iznosu od 20 odsto sopstvenog učešća, ostvare pozitivne efekte na poslovanje.

Kako je istakao Nik Gjeloshaj, potpredsednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Crne Gore, poseban akcenat je na očekivanim pozitivnim efektima za privredne subjekte prerađivačke industrije na planu unapređenja njihovih proizvodnih procesa i tehnologija, diverzifikaciji i razvoju novih inovativnih proizvoda, smanjenju troškova proizvodnje i uštedi energije.

Pored toga, Programom je omogućena izrada studija izvodljivosti i stručna podrška za nabavku opreme i realizaciju projekta, a poseban doprinos je i u novom zapošljavanju jer se iz bespovratnih sredstava mogu finansirati zarade za dva novozaposlena lica, kao i obuka za postojeće zaposlene.

Nakon što je Program usvojen, slede operativni koraci prema utvrđenom planu, uključujući raspisivanje Javnog poziva za sprovođenje Programa od strane Fonda za inovacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti