Sporazum o strateškoj saradnji sa SAD-om olakšaće zelenu tranziciju

Prošle sedmice u Vašingtonu Srbija je sa Sjedinjenim Američkim Državama sklopila Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike. Iz Vlade poručuju da će taj dokument olakšati zelenu tranziciju naše zemlje. Više o tome za RTS je govorio državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević.

Foto-ilustracija: Unsplash (annie-spratt)

Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike je prvi sporazum o strateškoj saradnji u bilo kojoj sferi ekonomskog ili političkog života koji je Srbija potpisala sa Sjedinjenim Državama, kaže za RTS državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević.

Naglasio je da je Srbija ovim sporazumom ušla u stratešku saradnju sa državom koja ima dominantan uticaj na globalne lance snabdevanja sirovinama.

,,Govorimo i o mineralnim i energetskim sirovinama, o zemlji koja ima dominantnu ulogu na međunarnom tržištu i nafte i gasa, pored Ruske Federacije“, ukazao je Kovačević i konstatovao da Srbija na ovaj način ulazi u stratešku saradnju sa „energetskim golijatom u međunarodnim odnosima“.

Okosnicu Sporazuma čini oblast zelene odnosno čiste energije.

Pročitajte još:

Kovačević objašnjava da taj dokument ne sadrži zatvorenu listu prioritetnih projekata, već okvir koji se temelji na pravnim i fundamentalnim principima koji treba da omoguće uspešnu saradnju.

Pre nekoliko godina, američki investitori najavljivali su ulaganja u veliki solarni park na jugu Srbije i Kovačević očekuje da će uskoro započeti realizacija tog projekta.

,,Mi smo u maju prošle godine započeli javni poziv za izbor strateškog partnera. Posle skoro pet meseci sprovođenja postupka smo izabrali strateškog partnera i njega čini američka kompanija Judžitiri njubols koja je u konzorcijumu sa Hjundai indženeringom iz Južne Koreje. Blizu smo da se saglasimo oko komercijalnog ugovora i očekujemo da ćemo, na primer, u narednih nedelju dana krenuti konačno sa realizacijom tog ugovora“, ističe Kovačević.

Država je odabrala šest lokacija za gradnju solarnih elektrana, ukupne snage od jednog gigovata. To su o teritorije Negotina, Zaječara, Lebana, Leskovca, Bujanovca i opštine Odžaci, odnosno Bačkog Gračaca.

Prema Kovačevivićevim rečima, realizacija prvih projekata, zasnovanih na Sporazumu potpisanom prošle nedelje, može se očekivati već naredne godine.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti