OIE Srbija 2024 – Zeleni kilovati za energetski mix

Prvog dana učesnici konferencije OIE Srbija 2024 razgovarali su o izazovima integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem, finansiranju vetroparkova, aukcijama i obrazovanju.

O izazovima integracije OIE u elektroenergetski sistem Srbije i regiona razgovarali su Dušan Živković, generalni direktor “Elektroprivrede Srbije”, Ivan Asanović, izvršni direktor “Crnogorskog elektroprenosnog sistema”, Eleni Karpantidou, članica upravnog odbora ENTSO-E, Nebojša Vučinić, direktor Direkcije za razvoj “Elektromreža Srbije”, dok je moderator bila Danijela Isailović, menadžerka OIE Srbija.

Učesnici ovog panela govorili su o izazovima priključenja novih kapaciteta obnovljivih izvora na mreže, na koji način to pokušavaju da prevaziđu, kao i o planovima koji ih očekuju u narednom periodima. 

Živković je rekao da će do kraja 2026. godine 80 odsto naših hidroelektrana biti obnovljeno što će doprineti elektroenergetskom sistemu. On je naveo da će u nekoliko narednih godina kroz strateško partnerstvo EPS u portfoliju imati 1 GW samobalansiranih solarnih elektrana, sa 200 MW baterijskog sistema za skladištenje električne energije. 

“Osim izgradnje prvog vetroparka “Kostolac” i solarne elektrane “Petka”, analiziramo lokacije za nove OIE projekte pre svega na zemljištu EPS i gde nije potrebna eksproprijacija, a to su uglavnom pepelišta naših termoelektrana”, rekao je on i dodao da projekat za izgradnju reverzbilne hidroelektrane “Bistrica” ide planiranim tokom, a uskoro će biti završena studija o uticaju na zaštitu životne sredine. 

Pročitajte još:

Vučinić je govorio o zahtevima za priključenje, kao i da je nova Uredba postavila temelje za novi proces. Dodaje da u drugom krugu podnošenja zahteva za studije priključena, koji je počeo početkom septembra, apliciralo je 14 objekata iz OIE – 1.300 megavata i da je rok za rešavanje ovih zahteva 31.12.2024. godine.

Učesnici su se osvrnuli i na kolaps sistema koji se dogodio u junu kada pola regiona nije imalo električnu energiju. Istakli su da je ta situacija pokazala koliko je važna regionalna saradnja. 

Nove aukcije

Panel “Aukcije u Srbiji: Izazovi realizacije projekata pobednika aukcija? Da li smo spremni za druge aukcija? A šta ako nećemo ili ne možemo na aukcije?” moderirao je Miloš Laković, dok su učesnici bili Rade Mrdak, posebni savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike, Ivan Bulatović, izvršni direktor “Elektroprivrede Crne Gore”, Kai Rintala, generalni direktor Taaleri Energia i Frančesko Korbo, EBRD.

Mrdak je rekao da nas čeka drugi krug aukcija, govorio je o izmenama Zakona, podzakonskim aktima. Istakao je da žele dobro da se pripreme za drugi krug aukcija, kao i da je fokus na analizi tržišta i da li ima dovoljno projekata da se kvote popune. Nakon detaljne analize tržišta biće formulisana maksimalna cena. Kako je rekao na aukcijama biće 300 megavat za vetar, 100 megavata za solar uvećanih za 25 megavata iz prošlih aukcija. 

Foto: EP

Mrdak je naveo da veliku pomoć pruža stručna podrška EBRD-a dok je Korbo istakao da će oni nastaviti da pomažu regionu u procesu energetske tranzicije. On je dodao da aukcije pomažu u ispunjavanju ciljeva Zelene agende. Kaže da su prve aukcije u Srbiji bile zadovoljavajuće, ali da uvek nešto treba poboljšati i da su oni tu da pomognu u svim segmentima. 

Bulatović je govorio o novom Zakonu, kao i da još nisu organizovane aukcije u Crnoj Gori, ali da će biti naredne godine i to u prvom kvartalu. Kako je rekao ulaganja u OIE su značajna za EPCG, jer je ugalj i dalje dominantan u proizvodnji električne energije. On je istakao da ulaganja u OIE treba da omoguće mirnu tranziciju ka zelenoj energiji.

Učesnici ovogodišnje konferencije pažljivo su ispratili panel koji je bio posvećen obrazovanju kao ključnom faktoru energetske tranzicije. Moderator ovog panela bio je dr Nenad Jovanović, Mott MacDonald, dok su učesnici bili prof. dr Ranko Goić, Elektrotehnički fakultet, mašinstvo i brodoarhitektura Univerzitet u Splitu, kompanija Fractal, prof. dr Željko Đurišić, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, doc. dr Nenad Fric, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu i prof. dr Boris Dumnić, Fakultet tehničkih nauka Univerzitet u Novom Sadu.

Kako je na početku rečeno, kadar i radna snaga su najveći problem energetske tranzicije. Učesnici panela su se složili da je potrebno osnivanje predmeta iz oblasti obnovljivih izvora, ali da su i stručne prakse neophodne za dalji razvoj i napredak.

Konfrencija OIE Srbija 2024 održava se u etno kompleksu Vrdnička kula u Vrdniku. Prvog dana konferencije razgovaralo se o izazovima integracije OIE u elektroenergetski sistem, finansiranju vetroparkova, aukcijama i obrazovanju, dok će drugog dana u fokusu panel diskusija biti solarna energija.

Energetski portal je medijski pokrovitelj OIE Srbija 2024.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti