VE “Pupin” od petka povezan na prenosni sistem

Vetropark “Pupin” od petka je povezan na prenosni sistem, a u narednim danima očekuju se i prvi kilovati na mreži, rečeno je prvog dana konferencije OIE Srbija 2024.

VE “Pupin” predstavlja drugu fazu, odnosno proširenje VE “Kovačica” koja je izgrađena 2019. godine i sastoji se od 16 vetrogeneratora ukupne snage 94,4 MW.

Na ceremoniji koja je održana na marginama konferencije potpisan je i ugovor o finansiranju vetroparka “Čibuk 2”. Abu Dabi Future Energy Company PJSC – Masdar, lider čiste energije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je finansijsko zatvaranje vetroparka “Čibuk 2” od 154 MW u Srbiji.

Prema planu izgradnja ovog vetroparka trebalo bi da počne u trećem kvartalu ove godine i on bi trebalo da bude u funkciji početkom 2026. godine. Kako je predviđeno, “Čibuk 2” će proizvoditi dovoljno zelene energije za napajanje oko 62.000 domaćinstava.

Pročitajte još:

Za izgradnju vetroparka “Čibuk 2” biće upotrebljene 22 Nordex turbine od 7MW. On je deliti priključak na mrežu sa operativnim vetroparkom “Čibuk 1”.

Podsetimo, konfrencija OIE Srbija 2024 održava se u etno kompleksu Vrdnička kula u Vrdniku. Prvog dana konferencije razgovaralo se o izazovima integracije OIE u elektroenergetski sistem, finansiranju vetroparkova, aukcijama i obrazovanju, dok će drugog dana u fokusu panel diskusija biti solarna energija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti