Počela Konferencija OIE SRBIJA 2024

Konferencija OIE SRBIJA 2024 danas je zvanično počela u Vrdniku, kao najvažniji regionalni događaj posvećen obnovljivim izvorima energije. Ova dvodnevna konferencija okupila je ključne predstavnike državnih i međunarodnih institucija, vodeće investitore, proizvođače opreme, kao i finansijske institucije koje podržavaju projekte u sektoru OIE.

Konferencija je posvećena ključnim temama energetske tranzicije, uključujući integraciju obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem, razvoj vetroelektrana i solarnih elektrana, kao i izazove sa kojima se suočavaju učesnici tržišnih aukcija. Jedna od glavnih tema biće i tržišna konkurencija između evropskih proizvođača vetrogeneratora i solarnih panela naspram kineskih kompanija, kao i predviđanja o kretanju cena električne energije u narednom periodu. Pored panela o finansiranju i osiguranju projekata u oblasti OIE, diskutovaće se i o elektromobilnosti, ESG strategijama i održivom razvoju u saobraćaju.

Foto-ilustracija: Unsplash (TJ K)

Među govornicima na ceremoniji otvaranja bili su Miloš Colić, predsednik Upravnog odbora OIE Srbija, Mohamed Jameel Al Ramahi, izvršni direktor Masdara, Adam Cwetsch, direktor za Evropski zeleni dogovor u Energetskoj zajednici, i Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije.

Kako je prvog dana istakla ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije, energetski sistem Srbije se menja, ali ne na uštrb sigurnosti, istakla je ovom prilikom. Ona je predočila rezultate do sada postignute na polju OIE. Pre svega, prve aukcije za tržišne premije, koje su najveće istovremeno održane u našem regionu i sprovedene po evropskom modelu, uspešno su realizovane. Investitori su prepoznali unapređenje regulativnog okvira, što je rezultiralo dobijanjem više od 716 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE) i ulaganjima od preko milijardu evra u srpsku privredu.

Pročitajte još:

Trenutno je na mreži 389 elektrana na OIE ukupne snage od 753 megavata, dok je u toku izgradnja više od 750 megavata novih elektrana na OIE. Do 2026. godine očekuje se da će Srbija imati više od 1500 „zelenih“ megavata, ne računajući najveće hidroelektrane. To je 33 puta više nego 2012. godine, a preko 2,5 puta više nego 2022. godine.

Ministarka je takođe istakla da se očekuje završetak 94 megavata vetroelektrana iz prošlogodišnjih aukcija, čime će ukupna snaga vetroelektrana u zemlji preći 600 megavata, dok ih je pre dve godine bilo 400 megavata.

Solarne elektrane su po prvi put premašile 100 megavata, a do kraja godine se očekuje dostizanje 150 megavata iz energije sunca, u poređenju sa samo 20 megavata pre dve godine.

Iako su ovo značajni pomaci, ministarka naglašava da to nije dovoljno, te da je neophodno stvarati još povoljnije uslove kako bi se podstakli i državni kapaciteti, kao i privatni investitori i kupci-proizvođači, čiji se broj povećao sa 400 na 3.600. U pripremi je sprovođenje drugog kruga aukcija, planiranih za naredna dva meseca.

Drugog dana, panel diskusija počinje u 10 časova temom „Izazovi finansiranja i osiguranja OIE projekata“, a diskutovaće se i o e-mobilnosti, solarnoj energiji, dok konferenciju tradicionalno zatvara panel o tržištu električne energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti