U Nišu otvoren Energetski info-centar

U Nišu je otvoren Energetski info-centar u kome će građani moći da se informišu o merama koje mogu da preduzmu u cilju smanjenja potrošnje energije i subvencijama koje država nudi za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima.

Ovaj info-centar otvoren je od strane projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija“ i Grada Niša, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema rečima Stefana Srbljanovića, državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike, Ovo je drugi Energetski info-centar koji se otvara posle Kule, a sledeće nedelje otvoriće se još jedan u Priboju.

,, Sve veći broj gradova i opština prepoznaje značaj ulaganja u energetsku efikasnost i daje podršku građanima da dođu do subvencija kako bi energetski unapredili svoja domaćinstva”, rekao je državni sekretar.

Kako je navela Lena Bratić, direktora projekta „Bolja energija’’, građani i lokalne samouprave su najvažniji za energetsku tranziciju, a Energetski info-cenat biće na usluzi građanima da im pruže informacije o subvencijama, a zatim da im kroz digitalne alate pruže informacije o povratu investicija i smanjenju troškova, što će im olakšati proces donošenja odluka u investiranje u energetsku efikasnost.

Pročitajte još:

Dragoslav Pavlović, gradonačelnik Niša, rekao je da bez energije i čiste životne sredine nema kvalitetnog života.

„Razmislite o sledećem podatku, za 15 minuta Sunce nam pošalje energiju koja je čovečanstvu dovoljna za celu godinu. Ako bi se mudro koristila ova energija, mnoge energetske probleme bismo rešili. Zato danas u Nišu otvaramo info-centar o energetskoj efikasnosti. Od danas naše Nišlije mogu da se informišu o tome kako treba racionalno koristiti energiju i kako u većoj meri koristiti obnovljive izvore energije. Svaki pojedinac je bitan u štednji energije”, rekao je on.

Energetski info kutak nalazi se u Jedinstvenom upravnom mestu (JUM) u prizemlju zgrade Gradske uprave u ulici Nikole Pašića br. 24. Radno vreme je od 7.30 do 15.30 svakog radnog dana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti