Svetski dan zaštite ozonskog omotača

Danas, 16. septembra, svet obeležava Svetski dan zaštite ozonskog omotača u znak sećanja na potpisivanje Montrealskog protokola koji predstavlja ključni korak u globalnim naporima za zaštitu ozonskog omotača i borbu protiv klimatskih promena.

Ozonski omotač je delikatan gasni sloj koji je od suštinskog značaja za očuvanje života na Zemlji jer blokira štetne ultraljubičaste zrake. Utvrđeno je da su mnoge hemikalije koje često koristimo izuzetno štetne za ozonski omotač pri čemu su halougljenici, poput fluora, hlora, broma ili joda, posebno opasni.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели WWF-India (@wwfindia)

Naučna potvrda o oštećenju ozonskog omotača podstakla je međunarodnu zajednicu na akciju, što je rezultiralo Bečkom konvencijom za zaštitu ozonskog omotača koju je 22. marta 1985. potpisalo 28 zemalja.

To je dovelo i do izrade Montrealskog protokola u septembru 1987. godine čiji je osnovni cilj kontrola globalne proizvodnje i potrošnje supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Kajnji cilj je potpuno ukidanje ovih supstanci zahvaljujući napretku u nauci i tehnologiji.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1994. godine proglasila 16. septembar Međunarodnim danom očuvanja ozonskog omotača, u znak sećanja na datum potpisivanja Montrealskog protokola.

Dosadašnja primena Montraelskog protokola ne samo što je doprinela očuvanju ozonskog omotača za sadašnje i buduće generacije, već je značajno podržala globalne napore u borbi protiv klimatskih promena. Ove mere su takođe doprinele zaštiti ljudskog zdravlja i ekosistema, smanjujući izloženost štetnom UV zračenju.

Pročitajte još:

Stoga danas slavimo postignuća, ali i gledamo u budućnost sa ciljem još bržeg delovanja, ne samo za ozonski omotač, već za zdravlje ljudi, klimu i našu planetu, navode iz Ujedinjenih nacija.

“Na ovaj Svetski dan ozona, hajde da se posvetimo sklapanju mira sa našom planetom. Hajde da se posvetimo izgradnji uspeha Montrealskog protokola kako bismo pokazali šta međunarodna saradnja u svom najboljem izdanju može da postigne”, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guteraš.

Brojne organizacije za zaštitu životne sredine pridružile su se obeležavanju Svetskog dana ozonskog omotača. Iz Svetske fondacije za prirodu (WWF) upozoravaju da rupe u ozonskom omotaču dovode do ozbiljnih zdravstvenih kriza kod ljudi, utiču na čitave ekosisteme i potencijalno menjaju klimatske obrasce.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti