Smanjena proizvodnja hidroenergije uticala na rast cena struje i povećanje CO2

Od aprila ove godine pa tokom celog leta cene električne u Evropskoj uniji su stalno rasle, a do naglih skokova došlo je zbog povećane potražnje, rasta cena gasa i smanjenog prekograničnog protoka (razmene električne energije).

Povećana potrošnja zbog velike upotrebe rashladnih uređaja i smanjena proizvodnja hidroenergije zbog visokih temperatura dovele su do pada u proizvodnji obnovljive energije i porasta upotrebe gasa. To najbolje pokazuje primer Italije sa rastom udela gasa sa 28 odsto na 43 odsto između juna i avgusta.

Pad prekograničnih tokova iz Francuske, koja je najveći izvoznik električne energije u Evropi, delimično objašnjava razlike u cenama. Francuska je smanjila izvoz električne energije nakon što je francuski operator sistema (TSO) najavio da će ograničiti prekogranične razmene zbog problema sa mrežom i tranzitnim tokovima, navode iz Eurelectric organizacije koja predstavlja zajedničke interese po pitanju električne energije u EU.

Dodaju da događaji poput ovog naglašavaju važnost unutrašnjeg tržišta električne energije u EU. Zemlje članice moraju biti bolje međusobno povezane i obezbediti integraciju energetskog tržišta unutar unije.

Pročitajte još:

Intenzitet CO2 u energetskom sektoru porastao je u avgustu u poređenju sa julom. Međutim, trend nije bio ujednačen u svim zemljama članicama. U devet zemalja emisije su opale, pri čemu je Bugarska zabeležila najveće smanjenje zahvaljujući većoj nuklearnoj proizvodnji. S druge strane, Slovenija i Italija su zabeležile najveće povećanje emisija zbog smanjene hidroenergije i veće proizvodnje energije iz gasa. Ipak, ukupni miks proizvodnje električne energije u avgustu ostao je čistiji nego u 2023. godini, sa procenjenim intenzitetom CO2 od 163 gCO2/kWh, što je najniži zabeleženi nivo.

Prema podacima Eurelectric, tokom leta nordijske zemlje su imale prosečne cene ispod 20 evra po MWh, Centralna i Zapadna Evropa između 60-80 evra po MWh i Južna i Istočna Evropa iznad 100 evra po MWh.

Da cene električne energije rastu i u septembru, podaci su analize AleaSoft Energy. Kako navode u nedelji od 2. septembra, cene su porasle na većini evropskih tržišta električne energije.

U prvoj nedelji septembra, proseci su bili iznad 80 evra po MWh na većini analiziranih evropskih tržišta električne energije. Izuzetak je bilo nordijsko tržište, sa prosekom od 21,27 evra po MWh. S druge strane, italijansko tržište registrovalo je najviši nedeljni prosek, 139,74 evra po MWh. Na ostalim analiziranim tržištima, cene su se kretale od 82,34 evra po MWh na francuskom tržištu do 101,95 evra po MWh na britanskom tržištu.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti