Avalski toranj – energetski efikasniji simbol grada

Avalski toranj sigurno je jedan od najprepoznatljivijih zaštitinih znakova Beograda. Sa vidikovca tornja pruža se spektakularan pogled od Šumadije do Vršačke kule, a zahvaljujući telekomunikacijskoj opremi emituje se televizijski i radio signal. Toranj na Avali je naš najvažniji telekomunikacioni objekat sa najvećim maksimalno dozvoljenim snagama predajnika koji emituje tri digitalna televizijska kanala, odnosno paketa TV programa, pet analognih radio programa u FM tehnologiji i jedan digitalni paket radio programa u DAB+ tehnologiji. Ono što retki znaju jeste da je potrošnja električne energije samih predajnika oko 130 kWh kontinuirano, dok ceo kompleks tornja troši oko 200 kWh, odnosno oko 150.000 kWh na mesečnom nivou. Racionalnom upotrebom i nabavkom najsavremenije opreme trude se da ostvare maksimalne uštede električne energije.

Foto: JP Emisiona tehnika i veze

Nabavka predajnika novije generacije koji su znatno efikasniji, prvi je korak u uštedi energije. Primera radi, na Avalskom tornju ranije su korisćeni televizijski predajnici starije generacije, čija je efikasnost bila oko 20 odsto. Pre par godina nabavljeni su tehnološki napredni predajnici sa znatno većom efikasnošću od 42 odsto. Dipl. inž. Sava Savić, direktor Emisione tehnike i veze objašnjava da je na taj način na mesečnom nivou ušteđeno oko 30.000 kWh i postignuto je smanjenje emisije CO2 od 12.000 kg. Isti princip primenjuju i za radijske predajnike, te u skorije vreme planiraju i zamenu starijih FM predajnika i na Avali.

– Racionalnom upotrebom klima uređaja i korišćenjem običnih ventilatora gde za to postoji mogućnost štedimo električnu energiju. Na devet emisionih stanica smo instalirali automatiku koja autonomno odlučuje da li će biti uključen klima uređaj ili ventilator u zavisnosti od spoljnje i unutrašnje temperature. Analizom rada automatike, uočili smo da je svega 15 odsto vremena bio uključen klima uređaj, dok je ventilator radio 85 odsto. Naša procena je da smo na taj način uštedeli oko 9.000 kWh po jednoj emisionoj stanici na kojoj imamo instaliran napredni automatizovani sistem ventilacije i klimatizacije – objašnjava Savić.

Posebno ističe da redukcijom snage predajnika tokom noćnih sati, kada je slušanost i gledanost programa vrlo mala, štedi se puno energije, a servisna zona je vrlo malo smanjena.

U FOKUSU:

Agregati i neprekidno napajanje energijom

Na svakom važnom predajničkom objektu, pa i na Avalskom tornju postoji sistem za obezbeđivanje neprekidnog napajanja objekata električnom energijom. Sistem se sastoji od uređaja za neprekidno napajanje (UPS) i dizel agregata odgovarajuće snage. Pri nestanku napajanja iz električne mreže, napajanje opreme preuzima UPS i to bez prekida u emitovanju. Automatika agregata registruje nestanak električne energije i startuje agregat. Nakon nekih 15 sekundi, agregat postigne stabilne parametre u smislu napona i frekvencije i onda se napajanje preusmerava preko agregata. Kapaciteti UPS-eva se projektuju tako da mogu da drže kompletno opterećenje i napajaju opremu oko 10 minuta, što je i više nego dovoljno jer agregat preuzima napajanje za manje od minute. Snage agregata se projektuju tako da budu opterećeni u opsegu od 40-70  odsto maksimalne snage.

– Na Avali imamo UPS proizvođača Schneider Electric najnovije generacije, odgovarajuće snage i kapaciteta i tri agregata svaki snage 400 kVA. Svi UPS uređaji u dizel električnom agregatu su modernizovani i povezani u sistem monitoringa – dodaje Savić.

Svakako je digitalizacija emitovanja TV i radio programa donela ogromne uštede u potrošnji električne energije i u korišćenju frkvencija kao ograničenog dobra.

Priredila: Milica Radičević

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala  AGOSOLARNA ENERGIJA I OIE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti