Otvoren projekat „Dalji razvoj nacionalnog zakonodavstva u ribarstvu“

U okviru projekta „Dalji razvoj nacionalnog zakonodavstva u ribarstvu“, koji ima za cilj da pomogne u daljem razvoju zakonodavstva u Poglavlju 13 – Ribarstvo, u okviru pregovaračkog klastera broj 5, održana je uvodna konferencija Tvining lajt.

Tom prilikom, Anja Javor, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, ukazala je na značaj finansijske podrške koju Evropska unija godinama pruža Srbiji kroz pretpristupne fondove i istakla da ta podrška predstavlja put ka reformama i punopravnom članstvu Srbije u EU, te da je usmerena ka podizanju standarda života građana naše zemlje.

Ona je naglasila da je projekat „Dalji razvoj nacionalnog zakonodavstva u ribarstvu“ od velikog značaja za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dodala da je to jedan od prvih ugovora koji su sklopljeni u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA 3) za period od 2021. do 2027. godine, odnosno u okviru programskog ciklusa IPA 21.

Pročitajte još:

Dr Nenad Katanić, pomoćnik ministra za poljoprivrednu politiku, rekao je da pomenuti projekat ima važnu ulogu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, jer kroz njega Srbija planira da izradi Nacionalni strateški plan za akvakulturu i Operativni program kao dokumenta koja će biti osnov za korišćenje EU Fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

Kako je naveo, pred Ministarstvom poljoprivrede je veliki posao u narednih osam meseci, ali će od velikog značaja biti podrška i pomoć Tvining partnera i eksperata iz Španije, kao zemlje članice EU sa velikim iskustvom u pripremi neophodnih propisa, ali i kao zemlje koja je prošla kroz sve promene Zajedničke politike u oblasti ribarstva.

Na uvodnoj konferenciji obratili su se i Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji i Dario Otero Kastro iz Ambasade Kraljevine Španije u Srbiji, nakon čega je predstavljen projekat.

Projekat „Dalji razvoj nacionalnog zakonodavstva u ribarstvu’’ trajaće osam meseci i podeljen je u dve različite tematske komponente, koje podrazumevaju razvoj institucionalnih kapaciteta i strateškog dokumenta i pripremu Programa za ribarstvo.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti