Energy Week Western Balkans 2024 – Pokretanje tranzicije ka čistoj energiji u regionu

Foto: EWWB

Jedan od najuticajnijih događaja u energetskom sektoru na Zapadnom Balkanu ove godine, Energy Week Western Balkans 2024, okupiće lidere regiona, energetske kompanije, međunarodne investitore i donosioce politika, pružajući im jedinstvenu priliku da razgovaraju o strategijama za ubrzanje tranzicije ka obnovljivim izvorima energije.

Ovaj događaj, održaće se 9. i 10. oktobra u ekskluzivnom Maestral Resortu u Crnoj Gori.

Premijerna konferencija regiona okupiće ključne aktere iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova* i Hrvatske, zajedno sa predstavnicima velikih međunarodnih finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija u energetskom sektoru. Razgovori će biti usmereni na politiku, finansiranje i tehnologiju – ključne stubove za pokretanje energetske tranzicije u regionu.

Agenda konferencije pažljivo je osmišljena kako bi se odgovorilo na hitne izazove energetskog sektora u regionu. Jedna od centralnih sesija nosi naziv ,,Zajedno ka sutrašnjici: Regionalne strategije integracije za unapređenje obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu“, gde će ministri iz regiona razgovarati o značaju regionalne saradnje u promociji obnovljivih izvora energije.

Takođe, sesija pod nazivom ,,Balansiranje: Navigacija tranzicije sa uglja na obnovljive izvore energije naspram strategije mešavine gasa“, baviće se izazovima tranzicije sa uglja, a u njoj će učestvovati Dušan Živković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS).

Događaj će se fokusirati i na budućnost energetske infrastrukture regiona. Sesija pod nazivom ,,Budućnost mreže: Investicije u otpornost, obnovljive izvore energije i tehnologije skladištenja“, sponzorisana od strane Sungrow-a, naglasiće neophodne investicije kako bi mreža mogla da podrži budućnost sa dominantnim obnovljivim izvorima energije. Aleksandar Mijušković, predsednik Upravnog odbora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), podeliće svoj stav o ovim ključnim razvojnim planovima.

Pročitajte još:

Baveći se operativnim izazovima s kojima se suočavaju energetski projekti u regionu, sesija „Navigacija kroz tržišne izazove: od obezbeđivanja zemljišta do balansiranja uslova“ predstaviće izlaganja lidera iz industrije, uključujući Miloša Kostića, generalnog direktora MT-KOMEX-a.

Foto-ilustracija: Pixabay (atimedia)

Regulatorni okviri, ključni za ubrzanje usvajanja obnovljivih izvora energije, biće u fokusu sesije „Oblikovanje politika za obnovljive izvore: Dijalog sa regulatorima Zapadnog Balkana“. Među govornicima će biti istaknuti regulatori, kao što su Branislav Prelević, član Odbora Agencije za energetiku i vodoprivredu Crne Gore, Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije, i Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne komisije za upravljanje vodama i komunalnim otpadom Republike Severne Makedonije.

Finansijski aspekti energetskih projekata biće obrađeni u sesiji „Otključavanje potencijala: Istraživanje finansiranja, bankabilnosti i izvora prihoda na Zapadnom Balkanu“. Ova sesija će se fokusirati na to kako energetski projekti mogu postati atraktivni za investitore, što je ključni korak za budućnost energetskog sektora u regionu. Takođe, strategije za izgradnju poverenja investitora biće predstavljene u sesiji „Podsticanje poverenja investitora: Obezbeđivanje predvidivosti i pravičnog tretmana“, gde će pravni eksperti, investitori i predstavnici vlade podeliti svoja iskustva o stvaranju stabilnog i transparentnog poslovnog okruženja.

Dodatno, globalni i regionalni lideri iz Svetske banke, IFC-a, EBRD-a, UKEF-a i Green for Growth Fonda pružiće globalnu perspektivu o održivom razvoju i ekonomskom rastu u regionu. Neda Lazendić (WV International), Rico Koch (NOTUS energy), Mats Lundin (Emergy), Ivan Liakh (DTEK Renewables International) i mnogi drugi istaknuti lideri će podeliti svoja iskustva iz rada na solarnim i vetroelektranama gigavatnih razmera.

Sa više od 18 GW potencijala obnovljivih izvora na raspolaganju, Energetska nedelja Zapadnog Balkana 2024. predstavlja ključnu platformu za oblikovanje budućnosti energije u regionu. Učesnici će imati priliku da se uključe u B2B i B2G sastanke sa vodećim izvršnim direktorima, donosiocima politika i liderima mišljenja iz Zapadnog Balkana i šire.

Za više informacija o događaju, uključujući celu agendu i detalje o registraciji, pogledajte ovde.

Izvor: Energy Week Western Balkans

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti