Velika Britanija povećava kapacitet vetroenergije za 6,3 GW

Foto-ilustracija: Unsplash (Ryan Duffy)

U cilju prelaska na čistu energiju i smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, Velika Britanija organizuje aukcije za razvoj novih projekata vetroparkova. Rezultati poslednje sprovedene aukcije za nove vetroparkove pokazuju da su ugovori o razlici u ceni dobijeni za ukupno 6,3 GW nove energije iz vetra. Od ovog kapaciteta, 5,3 GW su vetroelektrane na moru, uključujući 400 MW plutajućih vetroelektrana. Ostatak, 990 MW su kapaciteti vetroelektrana na kopnu.

Govoreći o razvoju ove energije na moru, najnovije aukcije su ostvarile dobar rezultat, uzimajući u obzir da na prošlim nije bilo kapaciteta za more.

Pojašnjenja radi, Ugovor o razlici u ceni (CfD) predstavlja mehanizam koji obezbeđuje stabilnost prihoda za proizvođače obnovljive energije. Dakle, kompanije koje grade vetroparkove iznesu ponude za cenu po megavat-satu (MWh) energije koji imaju u planu da proizvode i to postaje zagarantovana cena. Ukoliko tržišna cena padne ispod nje, država će nadoknaditi razliku. Ipak, ukoliko cena poraste, proizvođa vraća razliku državi.

Pročitajte još:

Kako je malopre navedeno, u prethodnoj aukciji nije dobijena nijedna ponuda za vetroelektrane na moru, zato što je gornja granica bila niska. To znači da je maksimalna cena po megavat-satu energije koju je država bila spremna da plati kompanijama, bila niska. Zbog toga je u ovim najnovijim aukcijama, Velika Britanija povećala gornju granicu cene za 66 odsto, što je realnija cena na osnovu koje bi proizvođači mogli da ostvare zaradu. Reč je o povećanju na 73 funte po MWh (oko 85 evra).

Gledajući ukupan kapacitet od 6,3 GW nove energije iz vetra, za koji su dobijeni ugovori, broj projekata je sledeći. Devet projekata za vetroelektrane na moru, jedan projekat plutajućeg vetroparka i 22 projekta vetroparkova na kopnu.

Ipak, kako navodi WindEurope, Velika Britanija će morati da nastavi da ulaže napore i obezbedi veće količine u sledećim aukcija kako bi ostvarila ciljeve za dekarbonizaciju. Vlada ove zemlje obavezala se da će do 2030. godine da udvostruči kapacitete vetroelektrana na kopnu i učetvorostruči kapacitete vetroelektrana na moru.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti