Broj 37 – avgust 2024

    Fokus tema: energetska tranzicija

    Energetska tranzicija u Srbiji postala je ključno pitanje u poslednjih nekoliko godina, naročito nakon značajnog povećanja kapaciteta obnovljivih izvora energije (OIE). Iako je Srbija uspela da skoro udvostruči ove kapacitete u odnosu na 2022. godinu, još uvek zaostaje za mnogim zemljama u regionu.

    Da bismo razjasnili uzroke ovog zaostatka, razgovarali smo sa Jovanom Rajićem, osnivačem Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i šefom pravnog tima, koji nam je otkrio ključne izazove energetske tranzicije i značaj koraka potrebnih za postizanje ciljeva.

    Ostvarivanje ciljeva iz Integrisanog, nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP) trebalo bi da doprinese većoj energetskoj sigurnosti, zaštiti životne sredine, modernizaciji energetskog sektora i poboljšanju kvaliteta života građana. Dr Veljko Kovačević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, detaljno objašnjava šta ovaj plan donosi za Srbiju i kako će unaprediti energetski sektor.

    Dušan Živković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“, govori o realizaciji ključnih projekata vetro i solarnih elektrana, njihovom finansiranju, modernizaciji hidroelektrana, strateškom projektu HE „Bistrica“, kao i novim investicijama i projektima koji će oblikovati budućnost srpske energetike.

    Svoj stav kako osigurati da prelazak na obnovljive izvore energije ne produbi postojeće nejednakosti, već da bude prilika za stvaranje pravednijeg i inkluzivnijeg društva za Magazin Energetskog portala napisala je dr Maja Pupovac, naučna saradnica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i članica Laboratorije za aktivno građanstvo i demokratske inovacije.

    Kompanija Charge&GO, lider u razvoju e-mobilnosti, značajno doprinosi proširenju mreže punjača, ne samo u urbanim sredinama već i na ključnim saobraćajnicama, čime olakšava prelazak na električna vozila. Energetska nezavisnost postaje sve važnija za moderne kompanije, pa se mnogi vlasnici odlučuju na izgradnju solarnih elektrana kako bi obezbedili stabilan izvor energije za svoje poslovanje. U ovom izdanju otkrivamo gde je kompanija MT-KOMEX realizovala svoj najnoviji projekat solarne elektrane. Ova investicija ne samo da doprinosi smanjenju troškova i povećanju energetske efikasnosti, već i pomaže u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

    Pripremili smo vam inspirativne tekstove i dubinske analize koje će vam pomoći da bolje razumete sve aspekte energetske tranzicije i njen značaj za našu budućnost.