Poslovi u sektoru čiste energije u SAD rastu duplo brže od ostatka ekonomije

Foto-ilustracija: Unsplash (annie-spratt)

Radna mesta u sektoru čiste energije u Sjedinjenim Državama porasla su za 5,3 odsto u 2023. godini, a Ministarstvo energetike SAD-a očekuje da će to udvostručiti udeo proizvodnje električne energije iz čistih izvora do 2030. godine, prema podacima Izveštaja o energiji i zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama 2024 (USEER).

Podstaknuto rekordnim ulaganjima u klimu, čistu energiju i proizvodnju, zapošljavanje u sektoru čiste energije povećano je za 142.000 radnih mesta u 2023. godini, čineći više od polovine novih radnih mesta u energetskom sektoru.

Solarni i vetroenergetski sektori beleže snažan rast radnih mesta – skočivši za 5,3 i 4,5 odsto.

Pored radnih mesta u energetskoj infrastrukturi kao što su obnovljivi izvori energije i unapređenja mreže, ove godine su prvi put praćena i radna mesta nastala izgradnjom domaćih fabrika za proizvodnju čiste energije i lanaca snabdevanja. U ovom delu zaposleno je 28.000 radnika koji rade u fabrikama za baterije i solarne module, lukama za vetroenergiju na moru, skladištima za čuvanje i transport proizvoda čiste energije.

Pročitajte još:

Radna mesta su rasla u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, a najveći rast imao je Idaho od 7,7 odto, Teksas 6,0 odsto i Novi Meksiko sa 5,9 odsto. Zapošljavanje je poraslo u svih pet kategorija koje prati USEER, energetske tehnologije koje obuhvata proizvodnju električne energije, energetsku efikasnost, goriva, motorna vozila i prenos, distribuciju i skladištenje.

Veliki rast beleži motorna industrija, gde je najbrži u vezi sa vozilima bez emisija, gde je zaposleno dodatnih 24.826 osoba. Tehnologije čiste energije činile su 79 odsto neto novih radnih mesta u proizvodnji električne energije, dodajući 28.086 radnih mesta.

„Podaci jasno pokazuju da čista energija znači poslove – dobre poslove, sindikalne poslove i očuvane poslove – u zajednicama širom zemlje dok se takmičimo da dominiramo globalnom ekonomijom čiste energije“, saopštila je Dženifer M. Granholm, američka ministarka energetike.

Od 2020. godine, broj radnih mesta u sektoru čiste energije porastao je za 400.000, što predstavlja stopu rasta od 12, 8 odsto. Ova stopa rasta je brža u poređenju sa ostatkom energetskog sektora, koji je dodao više od 427.000 novih radnih mesta uz stopu rasta od 9,7 odsto u istom periodu.

Izveštaj o energiji i zapošljavanju u SAD se objavljuje od 2016. godine, kako bi se bolje pratilo zapošljavanje unutar ključnih energetskih sektora koje je bilo teško ili nemoguće pratiti koristeći druge javno dostupne izvore podataka.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti