Širom Srbije požari na nepristupačnim mestima

Foto: MUP Srbije

U Srbiji se u ovom trenutku najveći požari nalaze u podnožju vrha Vidlič na Staroj planini, u opštinama Dimitrovgrad i Pirot.

Luka Čaušić, načelnik Sektora za vanredne situacije, istakao je da je na ovim mestima situacija jako kompleksna jer je teren izuzetno nepristupačan, a na njima rade pripadnici Sektora za vanredne situacije, pripadnici Javnog preduzeća „Srbija šume“, lokalnih samouprava i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a.

,,Na ovom području su ugrožena dva sela – Odorovci i Gulenci, kojima se primiče požar i sve snage ćemo usmeriti na to da zaštitimo stanovnike’’, poručio je Čaušić i objasnio da će se zbog izuzetno nepristupačnog terena pristupiti i akciji desantiranja kako bi vatrogasci prišli požaru.

Prema njegovim rečima, požar se razgoreo i u Žagubici, a postoji sumnja da je jedno lice podmetnulo požar, a takođe se sumnja da je požar podmetnut i u rejonu Suve planine.

U ataru sela Neresnica kod Kučeva požar takođe nije lokalizovan, ali pripadnici Sektora za vanredne situacije daju sve od sebe da ga uskoro stave pod kontrolu, rekao je načelnik, uz napomenu da ovde nema ugroženih naselja.

Pročitajte još:

On je apelovao na građane da budu pažljivi i da u toplim danima koji već dugo traju u našoj zemlji svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera, i najavio da će od danas biti angažovane kolege iz policijskih uprava i lokalnih samouprava, kako bi se obilazila i vršila kontrola na otvorenom prostoru.

Načelnik je takođe naglasio da vatrogasci spasioci imaju na stotine intervencija, a da je samo juče bilo gotovo 200 intervencija, od čega najviše požara na otvorenom.

Jedan od tih požara je na Banjskoj steni, na Tari, koji je na vrlo nepristupačnom delu da bi došlo do gašenja, međutim on je pod kontrolom, ne ugrožava šume i naseljena mesta i pripadnici Sektora za vanredne situacije dežuraju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti