EPS dobio integrisanu dozvolu za blokove B1 i B2 u TE „Kostolac B“

Foto-ilustracija: Pixabay (yecao2018)

Rešenjem Ministarstva zaštite životne sredine jedna od najznačajnijih termoelektrana „Elektroprivrede Srbije”, Termoelektrana „Kostolac B”, dobila je najsveobuhvatniju dozvolu u oblasti zaštite životne sredine.

Blokovi B1 i B2 termoelektrane „Kostolac B” od 15. avgusta imaju integrisanu dozvolu (IPPC), saopšteno je iz  EPS-a.

„Investicioni projekti za unapređenje zaštite životne sredine u termo sektoru dobili su potvrdu uspešnosti. Rešenjem Ministarstva životne sredine jedna od najznačajnijih termoelektrana „Elektroprivrede Srbije“ dobila je najsveobuhvatniju dozvolu u oblasti zaštite životne sredine. EPS je ispunio obaveze u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja i ova dozvola, koja propisuje uslove za rad postrojenja u pogledu zaštite životne sredine, izdata je na 10 godina”, navode iz ovog preduzeća.

Termoelektrana „Kostolac B“ ima sistem za odsumporavanje dimnih gasova, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a uređene su i deponije za odlaganje pepela i šljake, kao i deponije gipsa – kažu u Sektoru za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine u proizvodnji energije i uglja u „Elektroprivredi Srbije”.

Pročitajte još:

„U toku su završni radovi za puštanje u rad SNCR sistema, čime će se dodatno smanjiti i emisija azotnih oksida u dimnom gasu. Sve tehnologije koje su do sada primenjene za zaštitu životne sredine predstavljaju najbolje dostupne tehnike prepoznate odgovarajućim EU dokumentom (VAT/VREF)”, dodaju iz EPS-a.

U februaru 2023. godine, EPS je dobio integrisanu dozvolu za TE-TO „Novi Sad“, koja za proizvodnju električne i toplotne energije koristi prirodni gas kao energent. U toku je procedura za dobijanje ove dozvole za termoelektrane u Ogranku TENT, TE „Kostolac A“ i u drugim postrojenjima „Panonskih TE-TO“, kao i za Toplanu Vreoci.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti