Za nove solarne kapacitete u Rumuniji opredeljeno 110 miliona evra

Foto ilustracija: Unsplash (Micheile Henderson)

Za izgradnju i rad dve solarne elektrane na jugoistoku Rumunije, sa ukupnim instaliranim kapacitetom od oko 300 MW, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Raiffeisen Bank International obezbeđuju paket finansiranja u iznosu od 110 miliona evra.

Ukupan paket finansiranja biće podeljen u dve tranše, od kojih će prva iznositi 25 miliona evra, a druga 30 miliona evra. Prva tranša biće delimično pokrivena garancijom za prvi gubitak koju pruža Evropska unija kroz program InvestEU.

Projekat se očekuje da na godišnjem nivou proizvede oko 386 GW/h obnovljive električne energije, čime će se izbeći emisija oko 160.000 tona ugljen-dioksida. Proizvedena energija prodavaće se na domaćem tržištu, čime će se podržati ambicija zemlje da do 2030. godine doda 11,9 GW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Pročitajte još:

Kako je navedeno na sajtu EBRD-a, sektor obnovljivih izvora energije u Rumuniji doživljava ponovni zamah nakon decenije ograničenih investicija. EBRD igra značajnu ulogu u podršci zelenoj tranziciji zemlje, što doprinosi kako unapređenju životne sredine, tako i jačanju energetske bezbednosti.

Rumunija se 2023. godine obavezala da poveća udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji sa 24,3 odsto u 2019. godini na ambicioznih 36,2 odsto do 2030. godine, dodavanjem 11,9 GW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. Ovaj cilj proističe iz obaveza na nivou Evropske unije koje su uspostavljene u okviru inicijativa „Fit for 55“ i REPowerEU.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti