AP Vojvodina sufinansira nabavku opreme i sistema za navodnjavanje

Foto-ilustracija: Freepik (nuraghies)

Na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine ove godine je, kroz sufinansiranje, nabavljeno 98 pumpi i agregata za navodnjavanje, 34 tifona, 12 sistema za navodnjavanje tipa ‘rendžer’, 14 solarnih sistema za navodnjavanje i 210 sistema za navodnjavanje ‘kap po kap’.

Petar Samolovac, pomoćnik resornog sekretara, naveo je da je interesovanje poljoprivrednih gazdinstava za ulaganja u sisteme za navodnjavanje i ove godine bilo značajno, a ulaganja će se nastaviti kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima da održe likvidnost svoje proizvodnje u sušnim uslovima.

„Posmatrajući tekuću, ali i prethodne tri agroekonomske godine, koje su bile sušne ili ekstremno sušne, navodnjavanje poljoprivrednih kultura je neminovnost za budućnost naše poljoprivredne proizvodnje”, izjavio je Samolovac.

On je istakao da učešće poljoprivrednih gazdinstava iznosi 276,6 miliona dinara, što zajedno sa učešćem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo čini ukupnu vrednost investicije u sisteme za navodnjavanje od 646,6 miliona dinara.

Pročitajte još:

U poslednje četiri godine, Sekretarijat je opredelio ukupno 1,5 milijardi dinara za ulaganja u oblast navodnjavanja.

Pokrajinski sekretarijat takođe je organizovao dodelu novih ugovora u ukupnoj vrednosti od 370 miliona dinara za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje, kao i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka u AP Vojvodini.

Potpisana su 294 ugovora sa poljoprivrednim gazdinstvima, a subvencionisana površina poljoprivrednog zemljišta na kojoj će biti postavljena oprema iznosi 3.000 hektara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti