Otkriven dubok podzemni rezervoar vode na Marsu

Foto-ilustracija: Unsplash (NASA)

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije – Berkli, napravili su značajno otkriće koristeći podatke sa NASA-inog istraživačkog uređaja Insight. Pronašli su ogroman rezervoar tečne vode duboko ispod površine Marsa, inače četvrte planete po udaljenosti od Sunca. Ova voda se nalazi između 11,5 i 20 kilometara ispod površine planete, u malim pukotinama i porama unutar stena Marsove kore. Količina vode je toliko velika da bi mogla da pokrije čitavu površinu Marsa slojem vode debljine između jedan i dva kilometra.

Pre više od tri milijarde godina, Mars je imao okeane na svojoj površini. Međutim, nakon što je planeta izgubila svoju atmosferu, ovi okeani su nestali. Novo otkriće upućuje da veliki deo te vode nije nestao već je duboko zašao u unutrašnjost Marsa, u dubokim slojevima kore.

Rezervoar je nepristupačan sa trenutnom tehnologijom zbog dubine. Ipak, ovo otkriće može otvoriti mogućnost da bi Mars mogao imati uslove koji bi potencijalno mogli podržati život, s obzirom na to da na Zemlji život može opstati u ekstremnim uslovima poput najdubljih delova okeana.

Pročitajte još:

Naučnici su koristili seizmičke talase, uzrokovane potresima na Marsu, kako bi proučili unutrašnjost, i tako su uspeli da identifikuju prisustvo slojeva stena zasićenih vodom. Ova metoda je slična onoj koju koristimo za pronalaženje vode i nafte na Zemlji, objašnjeno je u istraživanju.

Ovo otkriva prošlost planete a može igrati i značajnu ulogu u budućim istraživanjima i misijama na Marsu. Pored toga, ovo istraživanje može imati koristi za Zemlju jer pomaže u razumevanju planeta i njihovih geoloških procesa, što može doprineti boljem razumevanju klimatskih promena i unapređenju tehnologija za istraživanje podzemnih resursa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti