Izvučen prvi ratni nemački brod iz Dunava u Srbiji

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je pre nekoliko nedelja projekat vredan 31,5 miliona evra, u saradnji sa Evropskom unijom i Evropskom investicionom bankom (EIB) čiji je cilj vađenje 21 broda nemačke Crnomorske flote, potopljene u Dunavu kod Prahova tokom Drugog svetskog rata. Od ukupne sume, 16 miliona evra je obezbedila EU putem granta, dok je preostalih 15,5 miliona finansirano putem kredita EIB.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Горан Весић (@vesicg)

Projekat ima za cilj poboljšanje plovnosti Dunava, povećanje bezbednosti i unapređenje transportne mreže Srbije. Konkretno, ovaj broj brodova nalazi se na samom rečnom putu, iako se u reci krije još otprilike blizu 200 takvih, saopšteno je na sajtu resornog ministarstva.

Tada je istaknuto da je reč o izuzetno važnom zadatku, s obzirom na to da su potopljeni brodovi od pre 80 godina opasnost za plovidbu i protok rečnog saobraćaja. Planirano je da se brodovi izvade kako bi se povećala širina Dunava na ovom delu i modernizovali plovni putevi.

Pročitajte još:

Iz Dunava je ovih dana vađen prvi brod iz potopljene flote. Proces je trajao tri dana, a učestvovali su ronioci, inženjeri i brojni stručnjaci iz različitih oblasti. Brod je izvučen uz pomoć kranova i specijalnih užadi, a nakon toga je očišćen od mulja i naslaga koje su se taložile decenijama. U njemu su pronađeni sanduci sa municijom, neeksplodirane bombe i oružje iz Drugog svetskog rata, što je potvrdilo koliko je rizična operacija i koliko je nebezbedno bilo ostaviti ih u reci, objasnio je Aleksandar Banjac iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u intervjuu za RTS.

Tom prilikom je naglasio da kada svi brodovi budu izvučeni, širina Dunava na tom delu će se povećati sa 90 na 200 metara, čime će se postići pun kapacitet reke i omogućiti bezbedna i efikasna plovidba, navodi se na RTS-u.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti