Širi centar Beograda „krase“ dve velike deponije – za jednu ima rešenja, šta je sa drugom

Foto-ilustracija: Pixabay (Prylarer)

U širem centru grada – dve deponije su dve dugogodišnje muke Beograda. Jedna na Zvezdari, druga kod Pančevačkog mosta. Za jednu se nazire rešenje, mada nije jasno što do sada nije primenjeno, ali šta ćemo sa onom drugom koja samo raste i raste.

Petanest godina ista slika, a često i miris, preko puta okretnice tramvaja u Bulevaru kralja Aleksandra. Neformalno naselje, improvizovane kućice sa daščanim krovom. Obišli smo desetak porodica koje ovde žive. Znaju da nije dobro, ali kažu, nemaju gde.

,,Ovde je užasno, đubre, sparina“, kaže Violeta Ignac. ,,Sada smo kako-tako stvorili neke uslove, navikli smo se, deca sada idu u školu, nemamo problem ni sa komšilukom“, rekao je Raša Simić.

Hoće li imati isti komšiluk i narednih meseci, ne znaju. Pre dva dana posetile su ih komunalne službe Grada i Opštine Zvezdara i rekle im, tvrde sagovornici, da će za petnaestak dana doći s predlogom o preseljenju. Tvrde, spominjali su barake i kontejnere, ali lokacija je još nepoznata.

Raša Simić kaže da u tom slučaju ne zna šta će, ali da ne planira da tako lako napusti mesto.

Pročitajte još:

Sa ulice pažnju privlači sve veća deponija. Građani su pisali brojne prijave, vatrogasci intervenisali zbog požara. Opština je 2018. donela rešenje o uklanjanju deponije, ali, kažu, ništa nije moglo da se uradi jer parcela pripada privatnom preduzeću.

Pokušalo se i sa prodajom zemljišta ranijih godina, a pokretan je i stečajni postupak. Oni koji tu žive, kažu, nisu krivi za deponiju.

Violeta Ignac kaže da to nije njihovo, već kamionima dovoze otpad. Raša Simić kaže da tu ljudi žive.

Plan za uklanjanje smeća

U saopštenju Opštine Zvezdara navodi se da je vlasnik parcele preuzeo obavezu da dostavi plan za uklanjanje smeća i ograđivanje parcele. Možda se ovom višedecenijskom problemu nazire kraj. Ali to nije slučaj s drugom velikom deponijom.

Samo šest kilometara odatle, ispod Pančevačkog mosta, gomila svega i svačega. Od početka 2023. do danas, Komunalna policija 32 puta je izašla na teren. Međutim, izdata su dva prekršajna naloga jer su samo dva puta zatekli ljude koji tu istovaraju smeće.

,,Postavljena ograda je srušena na mnogim mestima i odlaže se opet otpad. Kada prolazim često vidim i dim. Ovo je neverovatno da mi po ko zna koji put razgovaramo na ovu temu i da ne postoji sistemsko rešenje“, kaže Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije

Godinama radnici Gradske čistoće odnose na hiljade kubika smeća, ali izgleda da je više onih koji istovaraju.

Kaznene mere

Lakše im je tako nego da plate za odlaganje otpada. Kaznene mere su dobre u teoriji, kažu stručnjaci, ali je praksa loša. U prethodnih godinu i po dana Komunalna milicija izašla je 2.723 puta na teren i izdala 703 prekršajne prijave.

Nemaju dovoljno ljudi, pa je važno da se i opštinske inspekcije uključe.

Primer sa Zvezdare pokazaće da li je uz dobru volju naizgled komplikovana situacija lako rešiva onda kada se uključe sve institucije i službe.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti