Dugogodišnji problem zagađenja Bojane eskalirao u špicu sezone, potrebna hitna reakcija

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Nakon alarma da je Bojana zagađena probudili su se svi. Dugogodišnji problem eskalirao je u špicu sezone, i ponovo pozvao na reakciju. Milan Gazdić iz Agencije za zaštitu životne sredine kaže da su izašli na teren i konstatovali stanje.

„Već godinama se dešava da se iz hemijske fabrike koja se nalazi na teritoriji Albanije izlivaju otpadne vode i kanalizacija u Bojanu i dovodi do nesagledivih posledica po reku. Pokrenućemo postupak procena štete u životnoj sredini i neposredna opasnost po štetu u zivotnoj sredini“, smatra Gazdić. 

U opasnosti su ekosistem, ali i ljudi. Zato je i preporuka da se niko ne kupa u Bojani. Ljubitelji prirode opominju da je odnos dve države prema zajedničkom prirodnom dobru nedopustiv.

Novinar Mustafa Canka ističe da čovek zanemi ako zna u kojem se periodu godine nalazimo.

„Sezona se odvija, ali što jeste pokazatelj ovog incidenta jeste da nema komunikacije dve države, a to je najgore. Imamo međudržavni sporazum o regulisanju korita Bojane, o upravljanju vodenim sistemima koji su zajednički“, navodi Canka.

Ekolog Vuk Iković upozorava da ako upecamo ribu nakon mesec, dva ili godinu, poješćemo ono što smo mi ispustili u tu reku.

A reka je zajednička. I albanska i crnogorska, ali ovih dana ničija, jer je teško utvrditi ko je nadležan za koji deo njenog očuvanja.

Predsednik Opštinske Ulcinj Genci Nimanbegu naglašava da je merenje kvaliteta vode nadležnost JP “Morsko dobro”.

Pročitajte još:

„Kontakti ili zaštita ekologije i životne sredine ili upravljanje vodama je pod posebnom upravom. Videćemo kako doći do informacija šta se dešava – treba da se izvrši analiza vode da vidimo koliko je to opasno“, ističe Nimanbegu. 

Gazdić poručuje da daju sve od sebe, i dodaje da je potrebno shvatiti da Agencija nije jedina institucija u lancu koja treba da se angažuje kako bi se rešila ova pitanja.

„Ovde je reč o prekograničnom problemu. Rezultata će biti narendih nekoliko dana pa ćemo obavestiti građane“, ističe Gazdić.

Centar za ekotoksikološka ispitivanja nam je potvrdio da oni nisu uzorkovali vodu iz Bojane. Iz „Morskog dobra“ nije stigao odgovor. Dilema je mnogo, ali je jasno da problem nije od juče.

„U Bojanu se izlivaju fekalije iz Crne Gore kao i sa albanske strane. Ako želimo stvarno da unapredimo Bojanu onda na vlastitom primeru treba da pokažemo“, ističe Iković.

Za početak novi ministar ekologije Crne Gore uputio je dopis albanskim kolegama, jer je ključ spašavanja Bojane da se konačno problemu otvoreno pogleda u oči.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti