Od staklenog otpada do građevinskog materijala

Foto: Marija Marković

Da u industriji građevinskog materijala ima prostora za inovacije svedoči čačanska kompanija Fragment. Njeni osnivači, Marija Marković i Pavle Milošević, patentirali su revolucionarni građevinski proizvod koji pleni lepotom i održivošću.

Reč je o Fragment pločama koje u svom sastavu imaju 75 odsto recikliranog stakla, prikupljenog direktno iz lokalnih izvora. Ove ploče karakteriše izuzetna čvrstoća koja nadmašuje mermer i prirodni kamen, čineći ih izdržljivim i pouzdanim materijalom za različite primene.

Marija Marković, umetnica i ekološka aktivistkinja koja je svoje master zvanje stekla u Njujorku, kaže da je ideja o proizvodnji Fragment panela nastala iz eksperimenta koji je povezan sa umetnošću i ekologijom.

– Počeli smo sa željom da napravimo skulpturu, a i da pronađemo rešenje za flaše koje su se gomilale u našim domaćinstvima. U mnogim delovima Srbije nije lako odložiti reciklažni otpad, pa smo rešili da pokušamo da napravimo materijal sličan terazzu. Kada smo prvi put ispolirali materijal, izgledao je fantastično. I dalje čuvamo tu prvu pločicu kao podsetnik na naše početke – objašnjava naša sagovornica.

U FOKUSU:

Međutim, početni izgled materijala bio je daleko od proizvoda koje kompanija danas nudi. Budući da se staklo i cement hemijski ne slažu najbolje, ovi inovatori upustili su se u dvogodišnje istraživanje koje je uključilo i saradnju sa Tehnološko-metalurškim fakultetom u Beogradu i Fakultetom tehničkih nauka u Čačku.

Foto: Marija Marković

– Ta saradnja je sjajno započela i još uvek je uspešno održavamo. Nakon preko 2.000 eksperimenata, konačno smo bili zadovoljni mehaničkim i estetskim svojstvima Fragment ploče – kaže Marija.

Kompanija trenutno nudi 17 različitih dizajna panela koji su pogodni za upotrebu kako u enterijerima, tako i u eksterijerima. Od ovih ploča do sada su izrađene fontane, spoljni mobilijar, simsovi, zidovi na kupatilima, kuhinje, šankovi i razni stolovi.

– Fragment ploče imaju A1 klasu zapaljivosti, što garantuje da ne gore, ne šire požar i ne zapale se prilikom požara. Prilagodljive su specifičnim potrebama svakog projekta jer se mogu seći u različitim oblicima. Zaštitni premazi koje koristimo imaju sertifikat za kontakt sa hranom, osiguravajući sigurnost i higijenu u svim aplikacijama. Osim toga, one su UV neutralne, što znači da su otporne na štetne UV zrake i neće izbledeti ili izgubiti svoja svojstva pod uticajem sunca – ističe ona.

Fragment paneli svojom pojavom oduzimaju dah. Imaju dubinu, svetlucaju i prelamaju svetlost na način koji stvara osećaj gubljenja u površini, a čak su i na dodir veoma zanimljivi i jedinstveni.

Priredila: Milena Maglovski

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala  AGOSOLARNA ENERGIJA I OIE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti