Besne požari oko Atine, Nacionalni park “Sutjeska” pod kontrolom

Foto: Požar u Atini/EP

Nadomak Atine besni nekoliko šumskih požara, više hiljada ljudi je evukuisano jer su ugrožene kuće, poslovni objekti i škole. Dok se vatrogasci u Grkoj bore sa vatrenom stihijom, požar u Nacionalnom parku “Sutjeska” je pod kontrom. Srbija je poslala helikoptere i vatrogasce kao pomoć u gašenju požara i kod Atine i u Nacionalnom parku. 

Kako prenose mediji trenutno ne postoji jedan aktivan požar u severistočnoj atičkoj regiji već se radi o većem broju aktivnih požara, tvrde vatrogasci. Najteža situacija je u gradovima Maraton i Penteli, a gašenje požara dodatno otežavaju jak vetar koji menja pravac kretanja, ali i vrućine i nepristupačni šumski teren. 

Zbog visoke temperature postoji velika opasnost od novih požara do kraja nedelje. Na terenu je više od 700 vatrogasaca, 199 vozila i 35 aviona. U gradu Penteliju su tri bolnice evakuisane kao i jedan od objekata Nacionalne opservatorije.

Na Olimpijskom stadionu u Atini je napravljena specijalna platforma koja služi za privremeni smeštaj evakuisanih iz ugroženih područja, prenosi RTS.

Pročitajte još:

Nastavlja se gašenje požara u Nacionalnom parku “Sutjeska” 

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić rekao je za RTRS da je situacija na požarištu na području Naconalnog parka „Sutjeska“ bolja nego prethodnih dana i da helikopteri i vatrogasci i danas nastavljaju gašenje vatre.

Trninić je rekao da su se sinoć aktivirali novi požari, jer je reč o terenu gde se vatra lako širi, ali da situacija nije alarmantna i da se danas očekuje saniranje.

Helikopteri iz Srbije pomažu u gašenju požara u Nacionalnom parku, poslati su ‘super pumu’, koja ima nosivost oko četiri tone i ‘bel’, koji je manje nosivosti. Dok će u Grčku biti upućen najveći helikopter ‘kamov’ ruske proizvodnje koji nosi do pet tona, kao i 35 vatrogasaca spasilaca sa 12 vozila.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti