Nacrt zakona o energetici Crne Gore, stavljen ja javnu raspravu

Foto-ilustracija: Pixabay (Wayne Jackson)

Ministarstvo energetike Crne Gore, stavilo je Nacrt zakona o energetici na javnu raspravu. Javni poziv je upućen organima, organizacijama, udruženjima i zainteresovanoj javnosti, da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos unapređenju kvaliteta teksta ovog Nacrta.

Rok za dostavljanje primedbi, predloga i sugestija je do 16. septembra 2024. godine. Ministarstvo energetike će sačiniti Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravim koji će objaviti na svojoj internet stranici u roku od 15 dana od dana završetka javne rasprave.

Ovim zakonom utvrđuju se zajednička pravila za proizvodnju, prenos, distribuciju, skladištenje i snabdevanje električnom energijom, organizaciju i funkcionisanje sektora električne energije i gasa, naročito pravila o osnaživanju i zaštiti kupaca, slobodnom pristupu integrisanom tržištu, pristupu treće strane prenosnoj i distributivnoj infrastrukturi, zahtevima za pravno razdvajanje, kao i pravila o nezavisnosti regulatornog tela i modeli saradnje između regulatornog tela i operatora prenosnog sistema, navodi se u dokumentu Nacrta zakona.

Pročitajte još:

Takođe, zakonom se određuju energetske delatnosti, uređuju uslovi i način njihovog obavljanja radi kvalitetnog i sigurnog snabdevanja krajnjih kupaca energijom, način organizovanja i upravljanja tržištem električne energije i gasa, kao i druga pitanja od značaja za energetiku.

Uređenje uslova i načina obavljanja energetskih delatnosti vrši se kako bi se ostvarili ciljevi svrstani u tri grupe. Prvo, formiranje integrisanih, konkurentnih, orijentisanih na kupca, fleksibilnih, pravednih i transparentnih tržišta električne energije i gasa. Drugo, obezbeđivanje pristupačnih i transparentnih cena energije za kupce, visokog stepena sigurnosti isporuke i nesmetane tranzicije ka održivom energetskom sistemu sa niskim udelom ugljenika. Treće, integracija tržišta električne energije u jedinstveno evropsko elektroenergetsko tržište čime se unapređuje integracija električne energije iz obnovljivih izvora, slobodne konkurencije i sigurnosti snabdevanja.

Ceo tekst Nacrta zakona o energetici, možete da pogledate ovde.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti