Počelo ispitivanje opreme novog bloka B3 u TE ,,Kostolac B“ pred probni rad

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Felske)

Kako bi se pred probni rad novog bloka B3 u termoelektrani ,,Kostolac B’’ utvrdilo da su svi sistemi potpuno u funkciji, što podrazumeva punu snagu na mreži 168 sati, u toku je ispitivanje njegove opreme.

Prema rečim Dužana Živkovića, generalnog direktora ,,Elektroprivrede Srbije’’, naredni koraci su garancijska ispitivanja koja će pokazati funkcionalne karakteristike bloka čime bi se stvorili uslovi da ,,Elektroprivreda Srbije’’ u oktobru preuzme ovaj novoizgrađeni blok snage 350 megavata i da se dobije novi kapacitet u elektroenergetskom portfoliju.

On je naglasio da je po kvalitetu opreme, nivou zaštite životne sredine i sigurnosti sistema, preko priključaka na mreži, blok B3 ispunio visoke standarde kvaliteta.

,,Nakon puštanja u rad očekuje se da po parametrima i kvalitetu imamo najbolji blok u elektroenergetskom sistemu Srbije’’, rekao je Živković.

Dejan Ostojić, član Nadzornog odbora EPS AD, posle obilaska bloka B3, rekao je da je ovo veliki korak ne samo za „Elektroprivredu Srbije“, već i za energetsku sigurnost Srbije i svih potrošača, posebno što je ovo najveći izgrađeni blok posle više decenija.

Pročitajte još:

,,Efikasnost ovog bloka omogućava dobijanje 2.000 gigavat-sati godišnje, biće to pouzdana energija koja će svojom efikasnošću zameniti blokove niže efikasnosti. Time smanjujemo emisije uticaja na okolinu i dobijamo najkvalitetniju energiju’’, rekao je Ostojić.

Kako se navodi na sajtu ,,Elektroprivrede Srbije’’, puštanjem u rad ovog bloka stvara se 160 radnih mesta za narednih nekoliko decenija, što dodatno obezbeđuje ekonomski život ovog kraja.

Obilasku su prisustvovali Veljko Kovačević i Stefan Srbljanović, državni sekretari u Ministarstvu rudarstva i energetike, kao i članovi Izvršnog odbora EPS AD.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti