Podsticaj konkurentnosti kupovine i prodaje električne energije

Foto: ljubaznošću Mersudina Gredića

Kao energetski subjekat odgovoran za organizovanje i upravljanje tržištem električne energije u Crnoj Gori, Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) kontinuirano radi na unapređenju ove oblasti, prateći trendove i promene na tržištu regiona i Evrope, a u cilju stvaranja što otvorenijeg, transparentnijeg, kao i nediskriminatornog tržišnog ambijenta. Oni stvaraju  uslove za bolje i konkurentnije tržište električne energije. Zajedno sa berzom električne energije COTEE treba da omogući da energetski subjekti koji imaju viškove ili manjkove električne energije, mogu da je prodaju i kupuju, podstičući konkurentnost i transparentnost čitavog procesa u Crnoj Gori. Sa Mersudinom Gredićem, izvršnim direktorom COTEE razgovarali smo o principu rada ovog operatora, kako građani mogu da se rasterete troška za obnovljive izvore energije (OIE), a proizvođačima ponude bolji tržišni uslovi, koje su prednosti garantovanog otkupa električne energije, o razvoju solarne energije, kao i kako se obavlja trgovina električnom energijom u Crnoj Gori i planovima za naredni period.

Kako procesi na unapređenju tržišta električne energije u Crnoj Gori utiču na obnovljive izvore energije?

-Razvoj tržišta električne energije, preuzimanje obaveza u cilju pristupanja Evropskoj uniji, kao i usaglašavanje nacionalne regulative sa evropskom, pozitivno utiču na razvoj obnovljivih izvora energije, čemu svedoči veliko interesovanje investitora za razvoj novih projekata iz ove oblasti.

Kako građani mogu da se rasterete troška za OIE, a proizvođačima ponude bolji tržišni uslovi?

 – U cilju odgovornog pristupa u sagledavanju potreba građana, Vlada Crne Gore je svojom odlukom iz 2023. godine dodatno smanjila naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIE za 50 odsto. Na taj način građani su u značajnoj meri rasterećeni plaćanja ove obaveze, a u cilju poboljšanja njihovog ukupnog ekonomskog standarda. Pošto u ovoj godini nismo imali zahteve povlašćenih proizvođača za izlazak na tržište iz fid-in tarife, a određeni broj povlašćenih proizvođača koji je u prethodnom periodu izašao na tržište se u tekućoj godini vratio u sistem podsticaja, to je jasan pokazatelj da su povlašćeni proizvođači procenili da sada nije momenat za izlazak na tržište zbog niskih cena električne energije.

U FOKUSU:

Kako ocenjujete dosadašnji razvoj solarne energije i solarnih elektrana u Crnoj Gori i kakvi su planovi u narednom periodu? Kako se odvijaju projekti SOLARI 3000+ i 500+ ?

Foto-ilustracija: Pixabay (Tom)

-U sistemu podsticaja je pet solarnih elektrana instalisane snage 2,2315 MW, a budući da smo zemlja sa dosta sunčanih dana, postoji veliki potencijal za izgradnju solarnih elektrana.

Benefiti realizacije ovih projekata su višestruki i sigurno predstavljaju značajan parametar ne samo za ukupan razvoj sektora energetike, već i sveukupan ekonomski napredak.

Kada je reč o projektima SOLARI 500+ i 3000+ krovni nosilac aktivnosti je Elektroprivreda Crne Gore, koja je prepoznala zainteresovanost građana i pravnih lica za obezbeđivanjem korišćenja ovog vida energije i u okviru poslovnih politika koje sprovodi, realizuje ove značajne projekte. Razvojni projekti u oblasti obnovljivih izvora energije doprinose ostvarivanju ne samo energetskih ciljeva, već i ciljeva u oblasti zaštite životne sredine, koji predstavljaju jedan od strateških ciljeva Crne Gore.

Kako se obavlja trgovina električnom energijom u Crnoj Gori i šta planirate u narednom periodu prema Zakonu o energetici?

– Odlična povezanost koju naša zemlja ima, kako sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i sa EU (podmorskim kablom sa Italijom), omogućila je Crnoj Gori da ima poziciju jedne od interesantnijih zemalja ovog dela Evrope. Dobru poziciju dodatno je učvrstio početak operativnog rada dan-unapred tržišta koje je, pre nešto više od godinu dana, pokrenula Berza električne energije. Usvajanjem novog Zakona o energetici i Nacionalnog energetskog i klimatskog plana planirano je da se preciziraju obaveze i planovi energetskih subjekata u narednom periodu i unapredi razvoj u ovoj oblasti.

Intervju vodila: Mirjana Vujadinović Tomevski

Intervju u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala AGOSOLARNA ENERGIJA I OIE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti