Termoblok B3 na mreži ne pre proleća? – Traži se novi FIDIC inženjer

Foto-ilustracija: Unsplash (Alain Duchateau)

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za konsultantske usluge FIDIC Inženjera na projektu izgradnje TEKO B3.

 Iz objektivnih razloga na Projektu (novog termobloka B3 u Kostolcu) je došlo do kašnjenja, što će, zbog iscrpljenja ugovorenog obima usluge sa sadašnjim FIDIC inženjerom, koji će tu ulogu obavljati u 3 kvartalu 2024. godine, dovesti do potrebe ugovaranja nove usluge FIDIC inženjera – navedeno je u tehničkoj specifikaciji posla procenjenog na skoro 135 miliona dinara (oko 1,2 mil EUR).

Samim tim, dodaje se, očekivani početak ove usluge je okvirno počev od poslednjeg kvartala 2024. godine.

Kako se navodi, odlaganja realizacije radova došlo je zbog epidemije izazvane virusom COVID-19, kao i mnogih drugih uticaja, delom kao posledica “više sile“, a i niza drugih razloga.- Shodno tome u ovom trenutku nije moguće priložiti aktuelan termin plan realizacije Projekta, ali je moguće predvideti da okviran završetak aktivnosti na realizaciji projekta na osnovu poslednjeg dostavljenog plana radova od strane izvođača (kineska kompanija CMEC), ne bi trebalo da bude duži od šest meseci od dana početka realizacije usluga definisanih ovom konkursnom dokumentacijom – stoji u dokumentu.

Izvršenje usluge Fidic inženjera po ovom ugovoru planirano je okvirno do kraja 2025. godine, a tender je otvoren do 6. septembra.

Pročitajte još:

Podsetimo, Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kazala je prošlog meseca da se očekuje da pre avgusta počnu funkcionalne probe oko bloka B3 Termoelektrane „Kostolac“, kako bi se sprovela garancijska ispitivanja.

Rečeno je da će novi termoblok snage 350 MW, prvi koji će biti pušten u rad u Srbiji od početka devedesetih godina prošlog veka, na mreži biti pre početka grejne sezone, dakle s jeseni.

Ugovor o izgradnji bloka B3 Vlada Srbije i EPS potpisali su sa kineskom kompanijom CMEC još 2013. godine. Radovi su počeli pet godina kasnije, a od tada rok za njihov završetak pomeran je više puta.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti