Pročitaj, recikliraj i životnu sredinu čuvaj! – nova edukativna akcija „Čistoće”

Foto: JKP „Gradska čistoća’’ Beograd

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća’’ Beograd započelo je veliku akciju obeležavanja gotovo 50.000 plavih PVC kanti za odlaganje mešanog reciklabilnog ambalažnog otpada, nalepnicama sa jasnim uputstvima i dodatnim edukativnim sadržajem kako se pravilno sortira i odlaže ova vrsta otpada.

Kako navode iz ovog javnog komunalnog preduzeća, reč je o besplatnim kantama zapremine 240 litara, podeljenim u proteklom periodu domaćinstvima sa individualnim tipom stanovanja u svim beogradskim opštinama koje ulaze u nadležnost JKP „Gradska čistoća’’ Beograd.

Tokom prvog dana akcije, nalepnicama su obeležene plave PVC kante koje pripadaju domaćinstvima u opštinama Palilula i Rakovica. Na svaku neobeleženu plavu PVC kantu u ovim opštinama operativne ekipe „Čistoće’’ zalepile su nalepnice sa uputstvima koja jasno govore o tome koja vrsta ambalažnog otpada se odlaže u određenu vrstu suda za odlaganje otpada, istovremeno im dajući novi vizuelni identitet.

Pored toga, sugađanima ove dve opštine koji žive u kućama, u poštanske sandučiće ubačene su i edukativne brošure koje govore o tome koliko je reciklaža važna, o značaju primarnog razvrstavanja otpada, kao i o tome kako se ono najpravilnije sprovodi, na način propisan pozitivnim zakonskim propisima.

Građani će na ovim nalepnicama i u edukativnim brošurama moći da pročitaju da se u plave kante odlažu isključivo čiste i oprane aluminijumske limenke od pića, providne plastične boce od napitaka, zatvarači, pet ambalaža, papir, kartonska i Tetra Pak ambalaža, časopisi i novine, kao i da će ekipe „Čistoće’’ iz plavih kanti odnositi isključivo navedene reciklabile.

Pročitajte još:

,,Plave PVC kante namenjene su upravo primarnoj separaciji otpada, a JKP „Gradska čistoća“ Beograd u poslednjih nekoliko godina je podelila domaćinstvima sa individualnim tipom stanovanja 60.000 ovih kanti, dok je u planu podela još 10.000 ovih sudova’’, navodi se u saopštenju.

Foto: JKP „Gradska čistoća’’ Beograd

Akcija je pokrenuta sa ciljem da se poboljša organizacija odnošenja smeća i da se reši problem u uskim ulicama gde nije moguće postaviti kontejnere.

Kako navode, ovom tehnologijom odnošenja smeća se ne ugrožava bezbednost saobraćaja, a znatno se utiče i na smanjenje formiranja „divljih’’ deponija u Beogradu. Značaj podele kanti za odlaganje reciklabilnog otpada je i u tome što se upravo separacijom otpada na mestu njegovog nastanka, u domovima Beograđana, znatno povećava količina prikupljenih reciklabila, kao i stepen zastupljenosti reciklaže u Beogradu.

„Gradska čistoća’’ apeluje na vlasnike kanti da svoje kante ne koriste za odlaganje šuta, zemlje, pepela i žara, jer to dovodi do trajnog oštećenja kante koju će morati da zamene o sopstvenom trošku, već isključivo prema uputstvima naznačenim na novim nalepnicama i edukativnim brošurama koje će tokom ove akcije dobiti svako domaćinstvo koje poseduje plavu PVC kantu.

Jedina obaveza sugrađana je da otpad sortiraju prema jasno dobijenim uputstvima, i određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih kapija, na ulici, jer radnici „Čistoće” nemaju pravo da ulaze na privatne posede.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti